Magasabb energiaárak mellett megtérül a fenntarthatóságra törekvés

2022.09.12. 18:52
Rövid távon költségekkel jár, mégis megéri a cégek működését a fenntarthatósági elvárásokhoz igazítani – közölte az Opten.

Az Opten céginformációs társaság szerint az újratervezés különösen időszerű, mert az energiaválság a vállalkozásokat is változásra készteti.

Felmérési adataikból kiderül, hogy a környezeti, társadalmi,döntéshozatali szempontokra (Environment, Social, Governance – ESG) főképp a kisebbeknek kell nagyobb hangsúlyt fektetniük, mert jelentős a lemaradásuk ezen a téren. A fenntarthatóság terén Magyarország nemzetközi összevetésben Palkovics László technológiai és ipari miniszter elmondása szerint jól teljesít.

Az évi 250 millió forintnál alacsonyabb forgalmú társaságoknak mindössze a harmada áll az átlag fölött az ESG-összehasonlításban. A legjobbak azok a cégek, amelyek 10 milliárd forintot meghaladó árbevételt érnek el, 85 százalékuk teljesít átlag felett – írja az MTI.

Az Opten a kis és a nagy cégek közötti eltérést azzal magyarázza, hogy a fenntarthatósági beruházások sokszor költségesek, kisebb bevétel mellett nehezebb ilyenekre költeni. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy

most jobban megéri a környezeti hatásokhoz igazodni, az ezzel járó kiadások ugyanis a magasabb energiaárak mellett hamarabb megtérülhetnek.

Versenyképességi szempontból is fontos a váltás, a pénzintézeteknek ugyanis ma már kötelező figyelembe venniük az ESG-szempontokat, és a befektetők is egyre többre értékelik. Ha egy vállalkozás ennek megfelelően tervez, nemcsak a fenntarthatósághoz járul hozzá, de hitelt és tőkebefektetést is könnyebben kaphat.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.