Kiemelt támogatást kapnak a határon túli gazdák

2022.09.12. 06:05
Az Agrárminisztérium folyamatosan figyeli a határon túli kis- és közepes termelők sorsának alakulását és minden eszközzel támogatja a vállalkozások, gazdaságok fennmaradását, lehetőséget biztosítva ezzel is az értékes helyi ízek piacon maradására – jelentette ki Ökrös Oszkár, a tárca nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár a Vajdasági Borudvar nevű bácsfeketehegyi rendezvény ünnepélyes megnyitóján kiemelte: a Kárpát-medence számos magyarlakta területéről érkeztek borászok az eseményre, amely ezáltal – az egy nemzetben gondolkodás jegyében – az anyaországi és a határon túli magyarság közti párbeszédet is erősíti.

A program az agrártárca és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége közös szervezésében valósult meg, célja a kulturált borfogyasztás és a jó minőségű magyar borok népszerűsítése.

Ökrös Oszkár elmondta: az Agrárminisztérium fontosnak tartja a történelmi borvidékek ismételt tündöklését, hiszen kiváló minőségű boraikkal közösségteremtő és -fenntartó szerepet töltenek be, országhatáron innen és túl.

Az agrártárca továbbra is segíti a határon túli gazdákat

Ezt a célt szolgálja az Agrárminisztérium által az idei évben elindított Schams Ferenc Terv is. Ökrös Oszkár hangsúlyozta, hogy a Kárpát-medencében működő, tevékeny civil agrárszervezetek munkája, együttműködése a magyarság megmaradásának egyik záloga. A Vajdaságban a tárca együttműködő partnere a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége (VASZ), amely évek óta a vajdasági magyar gazdákért dolgozik, érdekeiket képviseli, áldozatos szakmai munkájával hozzájárul a gazdálkodók fejlődéséhez és a vidék fellendüléséhez.

Az Agrárminisztérium a jövőben is minden segítséget megad a határon túli termelők részére a szülőföldön való boldogulásukhoz és nyitott az innovatív, a külhoni magyar gazdatársadalom szülőföldön való érvényesülését elősegítő törekvésekre, amelyek a magyar–magyar kapcsolatok fejlesztését és a Kárpát-medencei gazdatársadalom megerősödését szolgálják – idézte a minisztérium a helyettes államtitkárt.