A cégek csak most szembesülnek az elszálló energiaárakkal, ősszel újabb infláció jöhet

DSC8826
2022.09.13. 07:41
Az ősz nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások számára is az egyre dráguló energiaárakról fog szólni. A cégek jelentős része csak most szembesül igazán az áram- és gázköltség elszállásával, amely ősszel újabb inflációs sokkot okozhat a gazdaságban.

A cégek több mint 40 százaléka szembesült nemrég, vagy fog a közeljövőben a megemelt energiaárakkal. Ez azt jelenti, hogy a vállalati szektor ekkora része kényszerül most átárazni a termékeit az energiaszámlák alapján – derült ki a Portfolio körkérdéséből.

A lap által megkérdezett 1647 vállalati vezető válaszai alapján minden kilencedik vállalkozás mondta azt, hogy hosszú távú szerződése miatt nem kell szembenéznie az energia drágulásával.

A válaszadók fele szerint az áramköltsége egy év alatt a többszörösére emelkedik, és mindössze 12 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem számít drágulásra. Míg a vállalatok szűk fele a gázköltségek sokszoros drágulásával kalkulál. A cégek negyede szerint több mint ötszörösére nő a gázszámlája.

Az emelkedő energiaköltségekre a válaszadók 57 százaléka mondta azt, hogy áremeléssel reagálna, míg mintegy felük inkább spórolna az energiával. A válaszadók negyede pedig más típusú költségeket vágna vissza, de ugyanennyien terveznek elbocsátásokat is. A vállalkozások mindössze 9 százaléka szerint nincs szükségük különösebb lépésekre.

A cégek 14 százaléka nyilatkozott úgy, bezárná a vállalkozását.

A lap szerint ez döbbenetesen magas szám, és nagyon durva krízist jelentene, ha valóban a gazdaság egészében minden hetedik vállalkozás leállna, de a válaszadók mindössze 4 százaléka jelölte meg egyetlen lehetőségként a megszűnést.

A válaszokból az derül ki, hogy a magyar vállalkozások jelentős része még csak most szembesül az emelkedő energiaköltségekkel, ami az inflációs és a növekedési kilátások szempontjából is kedvezőtlen, hiszen az ősz újabb sokkokat hozhat a magyar gazdaságban.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit/Index)