Péntektől még olcsóbb lesz az üzemanyag

2022.09.14. 13:58
A szerdai árcsökkenés után két nappal, péntektől még olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj piaci ára.

Újra csökken a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára péntektől.

A benzin bruttó 5 forinttal lesz olcsóbb, míg a gázolajért bruttó 11 forinttal fizethetünk kevesebbet az árváltozás következtében – derült ki a holtankoljak.hu által közölt adatokból.

Péntektől ezeken a piaci átlagárakon tankolhatnak azok, akik már nem kedvezményezettek:

  • 95-ös benzin: 634,9 forint/liter,
  • gázolaj: 752,9 forint/liter.

A hatóságilag megszabott 480 forintos ár már csak a magánszemélyek, a taxisok és a mezőgazdaságban tevékenykedők részére érvényes.

A legutóbbi árcsökkentés szerdán lépett életbe a hazai kutakon: a benzin esetén bruttó 11 forint volt a változás mértéke, míg a gázolaj bruttó 10 forinttal kerül kevesebbe.

Akár több száz kis benzinkút is bezárhat

Az Index egyik korábbi cikkében elolvashatják Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetőjének véleményét, aki szerint a kisebb benzinkutak helyzetén csak az ársapka eltörlése segítene, és a készletek feltöltéséhez is erre lenne szükség.

Kiemelte: ha az árstop fennmarad, akkor arra lehet számítani, hogy a következő fél évben százas nagyságrendben zárnak be kis benzinkutak amiatt, mert a tulajdonosok nem tudják finanszírozni a veszteségeiket.

Az üzemanyagárstop és más ársapkák várhatóan október 1-jéig maradnak érvényben, de elképzelhető, hogy a kormány a következő napokban hosszabbítást jelent be ezzel kapcsolatban. Ugyanakkor Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a közelmúltban arról beszélt: meg kell fontolni, hogy fenn akarják-e tartani ezeket.