Egyre többen fizetésképtelenek

2022.09.15. 17:23
Júliusban a cégek 56 százalékának jelentett nehézséget a pénzügyi kötelezettség teljesítése.

Júliusban a cégvezetők 44 százalékának egyáltalán nem volt nehéz teljesíteni vállalkozása pénzügyi kötelezettségét, míg 56 százaléka tapasztalt különböző nehézségeket, a következő félévre vonatkozóan kevésbé bizakodók – közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) csütörtökön az MTI-vel.

Az MKIK GVI konjunktúravizsgálata részeként 2022 júliusában 350, legalább húsz főt foglalkoztató hazai vállalkozást kérdezett meg pénzügyi helyzetéről, ezen belül pénzügyi kötelezettségeinek teljesíthetőségéről, pénzügyi nehézségeiről, tartalékaik szintjéről.

Sokan nem számítanak változásra

A felmérés szerint a legtöbb vállalkozásnak a 2022. júliust megelőző hónapokban a legnagyobb pénzügyi problémát az árfolyamveszteség, a megrendelt alapanyagok és nyersanyagok és az energiahordozók kifizetése jelentette.

Az MKIK GVI kutatása kimutatta, hogy a pénzügyi tartalékok szintjét 2022. első félévére vonatkozóan kedvezőbbnek ítélték meg utólag a vállalatvezetők, mint amit a következő félévre valószínűsítenek. A különbség többnyire abból fakad, hogy a következő félévben nagyobb arányban számítanak a cégvezetők a pénzügyi tartalékok stagnálására.

Az elmúlt félévben a vállalatok 32 százalékánál nem változott a tartalékok szintje, a következő félévben a cégek 41 százaléka nem számít változásra. 2022 első félévében a vállalatok öt százaléka tapasztalt jelentős növekedést pénzügyi tartalékaiban, ezzel szemben a következő félévben a cégvezetők szinte egyáltalán nem számítanak a tartalékok nagy arányú növekedésére – írják a közleményben.