Fájdalmas döntések előtt állnak az önkormányzatok, tízszeres árat fizethetnek az energiáért

DSC5729
2022.09.15. 14:27
Az energia-veszélyhelyzet tovább szedi áldozatait. Több településen is arról számoltak be, hogy drasztikus gázáremelkedésre lehet számítani.

Korábban már írtunk róla, hogy több település is brutálisan megnövekedett gázárakkal kénytelen szembenézni. Balassagyarmat polgármestere, Csách Gábor arról írt egy Facebook-bejegyzésben, hogy az MVM hivatalos gázárajánlata szerint majdnem tizenhétszeres áron kapná a gázt Balassagyarmat mellett további kilenc város és egy budapesti kerület. A gödi polgármester, Balogh Csaba pedig huszonnégyszeres gázáremelkedésről számolt be közösségimédia-oldalán.

A dominóeffektus nem ért véget, hiszen Szegeden, Zalaegerszegen és Mosonmagyaróváron is drasztikus energiaár-növekedéssel kell megküzdeni.

Szegeden elkeserítő a helyzet

A szegedma.hu beszámolójából kiderült, hogy a tavalyihoz képest tízszeres áron vásárolt földgázt a szegedi önkormányzat. Az MVM Nexttel augusztusban megkötött, októbertől érvénybe lépő egyéves szerződésben foglaltak szerint nettó 2,406 milliárd forintért kapják a földgázt, és amennyiben a szerződött mennyiségtől plusz harminc százalékkal eltérnek, azt még pótdíj megfizetése nélkül tehetik.

Az előző szerződés szerint a szegedi önkormányzat és a városi intézmények nem sokkal kevesebb földgázt 252,5 millió forintért vásároltak, azaz a következő ciklusban közel tízszeres árat fizetnek majd. 

Ez az országos átlagot tekintve is kiemelkedően magas. 

Fájdalmas intézkedések Zalaegerszegen

Drasztikus döntések várhatók Zalaegerszegen is, ugyanis a megnövekedett energiaárak fájdalmas intézkedésekre ösztönözhetik az önkormányzatokat, számos településen közszolgáltatások felfüggesztése várható.

Zalaegerszeg polgármestere, Balaicz Zoltán leszögezte, hogy a 2022-es városi költségvetés stabil, az önkormányzat biztonsággal tudja működtetni az intézményeket, de a világméretű energiaválság Zalaegerszeget sem kerüli el.

A polgármester a ZAOL-nak elárulta, hogy a város villamos energiára vonatkozó szerződése az E.ON-nal az év végéig érvényes, vagyis a jövő évre újat kell kötniük, ami akár nyolcszor-tízszer magasabb árat is eredményezhet.

Az előzetes számítások alapján Zalaegerszegen 2023- ban az összes intézményt és városi céget figyelembe véve az áram és a gáz ára 6,6 milliárd forinttal fog emelkedni, ebből a Zalavíz Zrt. költségeinek növekménye önmagában 3,6 milliárd forint, amit csak állami szerepvállalással lehet kezelni

– jelentette ki Balaicz Zoltán.

Az arányok tisztánlátása érdekében elmondta, hogy a város teljes iparűzésiadó-bevétele évente ötmilliárd forint.

Ötven helyett 794 millió

A mosonmagyaróvári képviselő-testület rendkívüli ülésen utasította el azt az ajánlatot, amely szerint tizenhétszeresére drágult volna az önkormányzat által beszerzendő gáz ára október elsejétől. Új megoldást keresnek, amelyben az energiaárat havonta indexálják – tájékoztatott a Kisalföld.

A lap beszámolója szerint a rendkívüli ülésen égető és húsba vágó kérdést tárgyalt Mosonmagyaróvár képviselő-testülete. Amint azt Árvay István mosonmagyaróvári polgármester kiemelte: október elsejével lejár a 2020. szeptember 23-án kötött szerződés a nagyfogyasztók vonatkozásában, amelyben a molekula- és a rendszerhasználati díj nettó 95 forint köbméterenként.

Tavasszal az önkormányzat a húsz köbméter feletti mérőórával rendelkező ingatlanaira földgázközbeszerzést kezdeményezett, tekintettel a jelenleg hatályos szerződés lejáratára. A Siófok gesztorsága alatti első eljárást, amelyben a legkedvezőbb nettó árajánlati ár 710,78 forint lett volna köbméterenként, eredménytelennek nyilvánította a gesztor.

A második megindított eljárásban 28 partner gesztoraként Mosonmagyaróvár szerepel. Amint azt a városvezető kifejtette, egy ajánlat érkezett az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. részéről, amelyben nettó 1610,58 forintos árat adtak meg a gáz köbméteréért. Ez a jelenlegi ár közel tizenhétszerese.

A város polgármestere konkrét számokban is kifejezte ezt, aminek értelmében a város éves ötvenmilliós gázszámlája ezzel az új árral 794 millió forintra emelkedne.

Ezt az ajánlatot már két település elutasította a huszonnyolcból, a keddi ülésen pedig a mosonmagyaróvári képviselő-testület is nemet mondott az árra. A polgármester a helyzet megoldását is felvázolta, amely szerint havonta indexálják az energiaárat, így a szerződés alapján fizetendő díj folyamatosan, azaz havonta követi a piaci változásokat.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)