Nem bírja finanszírozni a távfűtést a kormányzat, drasztikus lépésre kényszerülnek

GettyImages-1237717311
2022.09.15. 14:56
Idén télen a lakossági felhasználóknak átadott hőmennyiség csökkentését tervezik a távhőrendszerekben – mondta a Népszava szerint Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára.

A lap azt írta, hogy az államtitkár egy keddi konferencián, a 35. Távhő Vándorgyűlésen beszélt erről. Az általuk megkérdezett szakember úgy véli: ez nem azt jelentené, hogy a használt meleg víz hőfokát vagy mennyiségét csökkentenék, hanem a fűtésre jutó hőmennyiség lenne kevesebb, 

ezáltal a lakások hőfoka csökkenne.

Azt viszont a szakemberek sem merték megtippelni, hogy mennyivel, mivel egyelőre a kormányzat tervei sincsenek pontosan kidolgozva.

A Népszava úgy véli, hogy a kormány amiatt tesz így, mert az olcsó távfűtés fenntartása egyre nagyobb terhet jelent a kormányzatnak. Steiner Attila keddi szavai szerint ez – a megnövekedett energiaárak mellett – már 980 milliárdos költség lenne, 

miközben az erre a célra szolgáló távhőkasszában 2022 júliusában még csak alig 11 milliárd forintot tudtak félretenni.

Ráadásul most még a tarifákat nem tudnák emelni, mivel a lakásban még nincs felszerelve a mérőberendezés. Ezért dönthettek a leadott hőmennyiség csökkentése mellett, de ez csak ideiglenes megoldás, ugyanis hosszú távon a kormány programot indít a lakások fogyasztásmérővel való felszerelésére, és azt követően „az igazságosabb közteherviselés” jegyében végrehajthatják az áremelést.

(Borítókép: Angel Garcia / Bloomberg / Getty Images)