Vizsgálat indult a Aldi ellen, mert alkoholvásárlásnál mindenkitől elkérik a személyit

GettyImages-1242471239
2022.09.16. 18:38
Az Aldiban alkoholos termékek vásárlásakor mindenkitől elkérik a személyazonosító igazolványt. Ezt a gyakorlatot kifogásolta Tóth Bertalan MSZP-s országgyűlési képviselő, ami alapján vizsgálatot indított az illetékes kormányhivatal.

Már augusztus elején nyilvánvalóvá vált, hogy az Aldiban az új gyakorlat szerint alkoholvásárlásnál akkor is elkérik a vásárlók személyi igazolványát, ha egyértelműnek tűnik, hogy elmúltak 18 évesek. Az áruházlánc elismerte, hogy tényleg ezt kéri az alkalmazottaitól. A gyakorlat szerint a kasszások elkérik a vásárlók azonosító okmányát, a pénztáros ez alapján a pénztári rendszerbe begépeli a pontos születési dátumot, a szoftver pedig egy egyszerű kivonási műveletet végez a születési dátum és az aznapi dátum alapján. Állításuk szerint ezzel dolgozóik munkáját akarják megkönnyíteni – írta meg a HVG.

Ennek a gyakorlatnak a jogszerűségére kérdezett rá Varga Judit igazságügyi miniszternél Tóth Bertalan, az MSZP országgyűlési képviselője. Bár a politikus írásbeli kérdésére nem Varga, hanem a minisztérium államtitkára, Répássy Róbert válaszolt, ebből is kiderültek érdekes részletek. Az államtitkár szerint a hatályos jogszabályok szerint annak kétségessége esetén lehetséges az életkor igazolásának lehetőségével élni. Az Aldi gyakorlatának mégis lettek következményei.

Répássy Róbert szerint az írásbeli kérdés szerinti magatartással összefüggésben egy diszkont élelmiszerlánccal szemben ellenőrzés van folyamatban a fogyasztóvédelmi hatáskörében eljáró illetékes kormányhivatal előtt.

(Borítókép: Paul Weaver / SOPA Images / LightRocket / Getty Images Hungary)