Üzent Putyin: Ha az EU gázt akar, nyissa meg az Északi Áramlat 2-t

2022.09.17. 06:12
Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Üzbegisztánban tagadta, hogy Oroszországnak bármi köze lenne az európai energiaválsághoz, és azt mondta, hogy ha az Európai Unió több gázt szeretne, fel kell oldania az Északi Áramlat 2 vezeték megnyitását megakadályozó szankciókat.

Putyin a Sanghaji Együttműködési Szervezet üzbegisztáni csúcstalálkozója után újságíróknak nyilatkozva a zöld fordulatot okolta az energiaválság létrejöttéért, és azt ígérte, hogy Oroszország – ha az európai országok hagyják neki – teljesíteni fogja az energiaszállítási kötelezettségeit – írta meg a Reuters.

Annyi a lényeg, hogy ha szükségük van gázra, egyszerűen szüntessék meg az Északi Áramlat 2-vel kapcsolatos szankciókat, ami évi 55 milliárd köbméter gázra vonatkozik. Csak nyomják meg a gombot, és minden gáz érkezni fog

– mondta Putyin.

Az Északi Áramlat 2-t szinte párhuzamosan fektették le az Északi Áramlat 1-gyel a Balti-tenger medrében. Mindössze egy éve építették, de Németország néhány nappal Oroszország Ukrajna ellen indított, február 24-ei inváziója előtt úgy döntött, hogy azt nem veszi igénybe.

Az európai gázárak az oroszországi szállítások csökkenése miatt az év elejéhez képest több mint kétszeresére nőttek. Az idei áremelkedés az amúgy is nagy nehézségekkel küzdő fogyasztókat sújtotta, és néhány iparágat a termelés leállítására kényszerített.

Oroszország szerint a Nyugat gazdasági háborút indított, és a szankciók hátráltatták az Északi Áramlat 1 vezetéken történő szállítást is. Nemrég Bulgária és Lengyelország felé is leállították a gázszállítást, mert a két ország nem volt hajlandó a gázért orosz rubelben fizetni.

Az orosz gázipari óriás, a Gazprom a hónap elején azt is közölte, hogy az Európa fő szállítási útvonalát jelentő Északi Áramlat 1 vezeték zárva marad, mivel egy kompresszorállomás turbinájából motorolaj szivárog. A kialakult probléma pedig a gáz nagykereskedelmi árának további drágulását is eredményezte.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin Szamarkandban 2022. szeptember 16-án. Fotó: Foreign Ministry Of Uzbekistan / Reuters)