Energiamegtakarítási tervet készít a Kulturális és Innovációs Minisztérium

DSZZS20220919009
2022.09.19. 20:24
A tárca felügyelete alá tartozó költségvetési szerveknek szeptember 22-ig kell kidolgozniuk ezt az intézményekre vonatkozóan.

A javasolt cél eléréséhez az érintett intézmények egy úgynevezett energiatakarékossági felelőst is kijelölnek, aki az intézkedési tervben rögzített feladatokon túl a kapcsolattartói feladatokat is ellátja a minisztériummal.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy a rezsiköltségek és az energiahelyzet miatt elképzelhető, hogy több nemzeti kulturális intézmény is bezárhat. Arról, hogy egyes hazai múzeumok mire számítanak ebben a helyzetben, ide kattintva olvashatnak részletesebben.

Rendkívüli helyzet, rendkívüli döntések 

Orbán Viktor miniszterelnök még júliusban hívta össze a kormánykabinetet a Karmelita kolostorba az európai energiaellátással kapcsolatos helyzet miatt. Az indoklásban azt írták: az ukrajnai háború miatt energia-vészhelyzet van Európában.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Németh Szilárd kormánybiztos a később tartott rendkívüli Kormányinfón bejelentette: a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett, és egy hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, amely augusztusban lépett életbe.

Gulyás Gergely és Németh Szilárd a 2022. július 13-án tartott Kormányinfón
Gulyás Gergely és Németh Szilárd a 2022. július 13-án tartott Kormányinfón
Fotó: Szollár Zsófi / Index

Ennek részei a következők:

  1. Magyarország másfél milliárd köbméterről kétmilliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelést, még a drágább technológiák alkalmazása is lehetséges.
  2. Felhatalmazták Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be. Ma 44 százalékos a tározók töltöttsége, a cél az, hogy a lehető legnagyobb mértékben álljanak rendelkezésre készletek.
  3. Kiviteli tilalmat rendelnek el az energiahordozókra és a tűzifára. Egyetlen kivétel a bértárolás.
  4. Év végéig jelentősen fokozzák a hazai lignitkitermelést.
  5. A Mátrai Erőmű blokkjait minél hamarabb újraindítják.
  6. A Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezik.
  7. Aki az átlag felett fogyaszt, arra kérik, hogy mérsékelje a fogyasztást, vagy fizesse meg a piaci árat. A csökkentett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki többet fogyaszt, a többletet piaci áron fizeti. Ma az átlagos havi fogyasztás Magyarországon villamos energiánál 210 kilowattóra/hó, földgáznál 144 köbméter/hó.

Németh Szilárd ekkor jelentette be, hogy az energiaválság miatt a kormány módosította a rezsicsökkentést, hogy azt hosszú távon fenn lehessen tartani. A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott: akik a lakossági átlagnál többet fogyasztanak, azok a piaci árat kell hogy fizessék.

18 fok az állami intézményekben

Gulyás Gergely a szeptember 8-i Kormányinfón arról számolt be, hogy a kormány 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentést írt elő az állami intézmények és a gazdasági társaságok számára.

A kórházak és a bentlakásos intézmények kivételével 25 százalékos gázcsökkentést írtak elő az állami szerveknek és az általuk üzemeltetett intézményeknek, cégeknek. Ezen a sajtótájékoztatón hangzott el az is, hogy a kabinet tűzifa- és szénprogramot is hirdet. 

A múlt szombati Kormányinfón arról is döntés született, hogy a kormány december 31-ig meghosszabbítja a benzin- és élelmiszerárstopot, míg a kamatstop lejáratának új határideje 2023 júniusa. 

(Borítókép: Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter köszöntőt mond a Budapest Eurázsia Fórum 2022 konferencián a Magyar Nemzeti Bank Budai Központjában 2022. szeptember 19-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)