Drágul a benzin

2022.09.19. 12:15
A benzin piaci ára bruttó 8 forinttal emelkedik, a gázolaj viszont bruttó 15 forinttal olcsóbb lesz szerdától.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati rendkívüli Kormányinfón jelentette be, hogy a kormány decemberig 31-ig meghosszabbítja az üzemanyagra kivetett hatósági árat. Ez azt jelenti, hogy a kedvezményezettek október 1-je után is 480 forintos áron tankolhatnak a kutakon.

A holtankoljak.hu által hétfőn közölt adatok szerint a piaci árak az alábbiak szerint változnak szerdától:

  • A benzin ára bruttó 8 forinttal, 642,9 forintra nő.
  • A gázolaj pedig bruttó 15 forinttal lesz olcsóbb, így 737,9 forintot kell érte fizetni.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szombaton elmondta: nem látnak fordulópontot az infláció csökkenésében, amit a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése is alátámaszt. Az ársapkákat viszont szerinte képtelenség a végtelenségig fenntartani, majd hozzátette: az árstopoknál december 31., míg a kamatstopnál 2023 júniusa az új határidő.

Nagy gondban lehetnek a benzinkutak; újra teljes kapacitással működik a Dunai Finomító

A Mol közölte, hogy a megrendelt üzemanyag negyedét tudja csak leszállítani a benzinkutak számára a szeptember 19-ével kezdődő héten.

Az Index beszámolt arról is, hogy lezárult a százhalombattai Dunai Finomító tervezett nagyleállásának első fázisa, az üzemanyaggyártás így ismét teljes kapacitással zajlik. A karbantartás második fázisa a tervek szerint október 9-én kezdődik. A Mol eredetileg áprilisra időzítette a 11 üzemet érintő karbantartást, de az üzemanyagpiacon kialakult helyzet miatt csak július végén kezdett hozzá a munkálatokhoz, hogy ezzel is biztosítsa az ország benzin- és gázolajellátását.