Bezuhantak a vakcinagyártók részvényei, miután Joe Biden bejelentette, vége a pandémiának

2022.09.20. 11:06
A befektetők több mint 10 milliárd dollárt „tüntettek el” a vakcinagyártók piacáról, miután Joe Biden amerikai elnök arról beszélt, hogy véget ért a járvány.

A Moderna, a BioNTech és a Novavax részvényei 9 százalékot estek, míg a sokkal szélesebb termékportfólióval rendelkező Pfizer is 2 százalékot zuhant a bejelentés óta. Az S&P 500 index nagyjából változatlan maradt. 

Elemzők szerint az eladási hullám oka az, hogy a befektetők aggódni kezdtek a vakcinák jövőbeni kereslete miatt, tekintve a lakosság növekvő apátiáját és érdektelenségét, illetve amiatt, hogy az Egyesült Államok és más országok kormányai is arról beszéltek, véget ért a járvány – írja a Financial Times. A CBS 60 Minutes című műsorában vasárnap este sugárzott interjújában Joe Biden amerikai elnök nagyon optimista módon értékelte a koronavírus-elleni küzdelmet.

A járványnak vége. Még mindig akad probléma a vírussal kapcsolatban, de a járványnak már vége, a helyzet gyorsan javul

– mondta, hozzátéve, hogy a közelben lévők sem viselnek maszkot, mégis mindenki remek formában van. Júliusban a Biden-adminisztráció meghosszabbította az érvényben lévő vészhelyzetet a járványra való tekintettel, de azóta több magas rangú tisztviselő is lekicsinyelte a vírussal járó veszélyeket. A múlt héten Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója is azt nyilatkozta: úgy tűnik, a járvány véget ért. 

A kormányzat tisztviselői azonban azt nyilatkozták hétfőn az amerikai médiának, hogy a megjegyzések nem jelentenek politikai változást, és nem tervezik a Covid–19 közegészségügyi vészhelyzet feloldását sem.

Evan Seigerman, a BMO Capital Markets elemzője szerint az oltóanyag-részvények zuhanásának legfőbb oka Joe Biden koronavírussal kapcsolatos megjegyzése, az új vakcinák bevezetésével kapcsolatos aggodalmak, amelyek az eredeti törzs és az új variánsok ellen védenek — valamint a gazdasági kilátások.  

Egyértelműen az elnök kijelentése okozta az oltóanyaggyártó cégek részvényeinek zuhanását, a vírus azonban továbbra is jelen van, fenyegetést jelentve az egész világ számára – vélekedett a Jefferies elemzője, Roger Song.