Egymilliárdos támogatást nyújt a kazángyártás felpörgetéséhez a kormány

D  US20220228017
2022.09.20. 08:55
Megjelent a kormány határozata a köznevelési és más állami épületek alternatív fűtési módokra való áttérésének biztosításához szükséges intézkedésekről. Szakértői munkacsoport határozza meg, hova lehet konténerkazánt telepíteni.

A Magyar Közlönyből megtudhatjuk, hogy a magyar energiaellátás biztonsága és az energiaárak elviselhető szinten tartása érdekében gyors, hatékony kormányzati intézkedések szükségesek. Ennek része a köznevelési és más állami épületek alternatív fűtési módokra való áttérésének biztosítása. A kormány ezt hosszabb távon egy magyar gyártó bevonásával képzeli el.

400 konténerkazán lesz a közintézményeknél

A kormányfő megbízta a technológiai és ipari minisztert, hogy gondoskodjon 400 darab konténerkazán beszerzéséről és üzembe helyezéséről a magyarországi közintézményeknél.

Palkovics László feladata lesz, hogy a hazai gyártókapacitás kialakításának támogatása érdekében 35 százalékos támogatási intenzitásnak megfelelő, egymilliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást nyújtson támogatói okirat alapján.

Az ipari és belügyminiszternek létre kell hoznia egy szakértői munkacsoportot, amely pontosan meghatározza, milyen sorrendben és melyik intézményekhez lehet konténerkazánokat telepíteni. Korábban az ipari miniszter azt mondta, a konténeres kazánokkal csökkenthető a földgázfelhasználás, hamar telepíthetőek, és így meleg vízzel lehet az épületet fűteni.

(Borítókép: Palkovics László. Fotó:  Ujvári Sándor/MTI)