A Matolcsy György vezette jegybank kiosztotta Parragh Lászlót

MG 1550
2022.09.21. 12:31
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) eddig soha nem látott módon helyretette Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökét.

„A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke már számtalan alkalommal tett felelőtlen, szakmailag hibás kijelentéseket a magyar gazdaság jelenéről, és még több alkalommal bocsátkozott megalapozatlan jóslatokba annak jövőjét illetően.

Ezek a nyilatkozatok kizárólag arra voltak jók, hogy növeljék a piaci bizonytalanságot és félretájékoztassák az embereket”

– ezzel kezdődik a Magyar Nemzeti Bank sajtóközleménye, amely Parragh László MKIK-elnöknek szól.

„A Magyar Nemzeti Bank (MNB) már korábban is határozottan felszólította Parragh Lászlót, hogy állításait körültekintőbben, a tényeket jobban megismerve fogalmazza meg. Ám a jegybank szerint Parragh László legújabb kijelentései már egyértelműen átlépik az észszerűség határait.”

Ezért az MNB nyilvánosan tájékoztatja Parragh Lászlót, hogy „a Magyar Nemzeti Bank nem konvencionális, célzott intézkedései 2013 óta számottevően járultak hozzá a hazai gazdaság növekedéséhez, a hitelezés összeomlásának elkerüléséhez, az állam finanszírozási költségeinek csökkentéséhez, valamint a koronavírus-válság hatásainak kezeléséhez. A Növekedési Hitelprogramnak köszönhetően közel 75 ezer kis- és középvállalkozás jutott olcsó forráshoz, az évek során összesen több mint 6000 milliárd forint értékben.”

Ezért a jegybank szerint „ezek nélkül az intézkedések nélkül a járvány is sokkal rosszabb kiinduló helyzetben érte volna Magyarországot és a magyar gazdaságot, és most is számottevően rosszabb helyzetben kellene küzdenünk az újabb gazdasági kihívásokkal. A pandémiát megelőző »unortodox« monetáris politikai lépésekkel pedig a jegybank nemhogy nem gátolta, hanem inkább megteremtette a lehetőségét egy versenyképességi fordulat végrehajtásának is.” Továbbá arra is felhívták Parragh László figyelmét, hogy az említett 3-4 évvel ezelőtti időszakban, azaz 2018–2019-ben az infláció stabilan a 3 százalékos jegybanki cél körül alakult, a gazdasági növekedés 5 százalék közelében, a folyó fizetési mérleg pedig egyensúlyban volt.

Szintén teljességgel megalapozatlannak találják Parragh László devizakötvény-kibocsátással kapcsolatos megállapítását is:

Mintha elfelejtette volna a 2008-as pénzügyi válság tanulságait, amelyek szerint a külső forrásokból devizában történő finanszírozás komoly veszélyeket hordoz magában. Az elmúlt években a finanszírozási és piaci szempontokat szem előtt tartva az Államadósság Kezelő Központ több ízben bocsátott ki hosszú lejáratú devizakötvényeket, ahol sikerült is az alacsony kamatkörnyezetből származó előnyöket maximálisan kihasználni, mindezt úgy, hogy az államadósságon belül a devizarészarány ne haladja meg a 25 százalék körüli kritikus szintet.

A jegybank szerint Parragh László hibásan túl alacsonynak tartja az eurómegtakarítások arányát, ezzel szemben az igazság az MNB szerint az, hogy nem segítené a gazdaságot, ha euróban lennének a megtakarítások. „Mert ahogyan a devizahitelezés, úgy a megtakarítások nagymértékű devizára váltása is komoly kockázatokat jelent, hiszen ugyanúgy növeli a gazdasági szereplők árfolyamkitettségét és rontja a bankrendszer forrásellátottságát. Így a jegybank szerint az euróban való megtakarítás ösztönzése szűkítené a magyar állam finanszírozási lehetőségeit, valamint rontaná a monetáris politika hatékonyságát” – fogalmazott az MNB. 

Az MNB szerint Parragh László túlterjeszkedik

A jegybank szerint Parragh László az inflációval kapcsolatban sem követi „a józanságot és a mértékletességet”, így azokat a kijelentéseket egyértelműen károsnak és tévesnek látják, amelyek szerint megalapozatlanul magas szinten ragadó inflációt prognosztizál. „A globális inflációban már egyértelműen látszódnak azok a jelek, amelyek keresleti és kínálati oldalról is a fordulat irányába mutatnak. A nyersanyagárak ugyan továbbra is magas szinten alakulnak, azonban számos esetben igen jelentős csökkenés ment végbe az augusztusi rekordszintekhez képest, ami egyértelmű javulást tükröz a globális inflációs kilátásokban” – áll az MNB sajtóközleményében.

Ezért a fent említett okok miatt a jegybank felszólítja Parragh Lászlót, hogy

„a tudását meghaladó és a felelősségi körén kívül eső szakmai kérdésekben tartózkodjon a véleménynyilvánítástól.

Illetve ha mégis megteszi, akkor kellő körültekintéssel tájékozódjon előtte, és csak a tények ismeretében fogalmazza meg mondanivalóját”.

Az MNB most feltehetően a napokban megjelent interjúra reagált, amelyben Parragh László élesen bírálta a jegybankot, többek között azt mondta, hogy „ha egy-két éve felvettünk volna olcsón, alacsony kamattal devizaforrást, 10 éves futamidőre, akkor nem lenne semmi gond, most minden rendben lenne – akkor azonban nem volt kellő és józan monetáris támogatása ennek”.

(Borítókép: Parragh László. Fotó: Szollár Zsófi / Index)  • Tippek
  • Babaváró hitel