Technikai recesszióra készülnek Magyarországon

2022.09.22. 21:33
A magyar gazdaság a következő hónapokban érdemi lassuláson megy keresztül, és már vagy az idén, vagy a jövő év elején bekövetkezik a technikai recesszió – vélekednek a Portfolio által megkérdezett szakértők.

2023-ban előfordulhat, hogy összességében is zsugorodik a gazdaság, de a közgazdászok nem számítanak óriási visszaesésre a szelídülő energiaárak fényében. Az infláció továbbra sem csökken, a bérek pedig már az idei évtől kezdve veszítenek a vásárlóerejükből. A költségvetés mozgástere, hogy az energiaválság hatásait csökkenthesse, igen alacsony. 

A megkérdezett elemzők egyik fele már idénre, a másik pedig egy-két negyedévvel későbbre datálja a technikai recesszió bekövetkeztét Magyarországon.

Már az idén beindul a vásárlóerő csökkenése és az állástalanok számának emelkedése

– véli a portfolio.hu által megkérdezett közgazdász. Főként azokban a szektorokban lehetnek a Covid-helyzethez hasonló leépítések, amelyeknek hatalmas az energiaigényük (például turizmus és vendéglátás). 

Sok cég még csak októberben kapja meg az első, piaci árakat tartalmazó számlákat, amelyek akkora költségnövekedést okoznak a vállalkozásoknak, hogy azt már nem tudják áthárítani a fogyasztókra. Azt már most biztosra lehet venni, hogy visszaesnek a közösségi beruházások, de a vásárlóerő szűkülése és a kedvezőtlen hitelkondíciók miatt mind a háztartások, mind pedig a vállalatok visszafogják a beruházási kiadásaikat. Ennek a hatása pedig a hitelezésen is meglátszik majd. 

A kedvezőtlen előrejelzések ellenére az idei évet mindenképpen szép számmal zárjuk, mert a második félévben nem tud akkorát esni a gazdaság, hogy elnyomja az első félév jó teljesítményét, illetve az előző évről áthúzódó statisztikai hatást – magyarázta az egyik megkérdezett elemző. A közgazdászok kétharmada szerint a jövő évi bizonytalanság mellett azt sem lehet kizárni, hogy 2023-ban negatív lesz a GDP-adat. 

A nagyfokú bizonytalanság fő oka a háború, a gázár és az uniós pénzek sorsa, ez a három dolog mozgat mindent

– tette hozzá egy makroelemző.