Az euróövezetben és az EU-ban is borúlátóbbá vált szeptemberben a lakosság

2022.09.23. 07:31
Szeptemberben az augusztusi adathoz képest az euróövezetben és az egész EU-ban is tovább romlott a lakosság hangulata, a lakosság egyre borúlátóbban tekint a jövőre. Legalábbis ezt mutatja az eurózónára vonatkozó fogyasztói bizalmi index egyre csökkenő értéke, mely az augusztusi mínusz 25 pontról szeptemberben mínusz 28,8 pontra változott. Az Európai Unió egésze sem lehet túlzottan optimista, hiszen az augusztusi mínusz 26,4 pontról szeptemberben mínusz 29,9 pontra csökkent a fogyasztói bizalmi index értéke.

Az Európai Bizottság csütörtökön tette közzé, hogy a 19 országot tömörítő eurózónában az augusztusi mínusz 25 pontról szeptemberben 3,8 ponttal mínusz 28,8 pontra süllyedt a fogyasztói bizalmi index értéke. Ezzel szemben az elemzők az adatok közzétételét megelőzően a mutatószám kisebb mértékű romlására, mínusz 25,8 pontra számítottak. Ehhez képest az Európai Unió 27 tagállamában az augusztusi mínusz 26,4 pontról szeptemberben 3,5 ponttal mínusz 29,9 pontra romlott a fogyasztói bizalmi index értéke.

Nagyon fontos leszögezni, hogy az eurózónában és az Európai Unió egészében sem mértek még ilyen mértékű pesszimizmust, ilyen negatív fogyasztói bizalmi index ugyanis még soha nem volt az index története során.

Az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatósága által havi rendszerességgel közölt adat több mint 20 ezer háztartás telefonos megkérdezésén alapul. A válaszadási skála pedig mínusz 100 és plusz 100 között mozog.

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy az euróövezet GDP-jének több mint felét adja a lakossági fogyasztás. A fentiek előzetes adatok, a végleges adatokat szeptember 29-én fogják ismertetni.