16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

A lengyel pénzügyminiszer az infláció további emelkedésére számít szeptemberben

2022.09.24. 12:36
Tovább emelkedhet az infláció Lengyelországban szeptemberben, miután augusztusban 25 éve a legmagasabb volt – közölte Magdalena Rzeczkowska lengyel pénzügyminiszter, aki szerint az infláció még ebben az évben elérheti a csúcsot.

Magdalena Rzeczkowska egy lengyel rádiócsatornán arról beszélt, hogy miután az éves infláció augusztusban 16,1 százalék volt, szeptemberben az előrejelzések szerint 16,4 százalék lehet.

Egyes szakértők várakozásával ellentétben a pénzügyminiszter úgy vélte, hogy a lengyel gazdaság nem süllyed recesszióba, de azt mondta:

Elkerülhetetlenül lassul a gazdaság növekedése.

Lengyelországban augusztusban éves szinten a legnagyobb mértékben, 40,3 százalékkal nőtt az elektromos áram, a földgáz és az üzemanyagok együttes ára.

A lengyel központi bank inflációs célja 2,5 százalék plusz/mínusz 1 százalékpont, de ez sem idén, sem jövőre nem teljesül.

Az idei második negyedévben a lengyel hazai össztermék (GDP) növekedése éves szinten 5,3 százalékra lassult az első negyedévi 8,5 százalékról. Negyedéves összevetésben a GDP 2,3 százalékkal csökkent.  • Hírek
  • Hírek