Nagyot drágult az elektromos autók töltési költsége

2022.09.26. 12:01
A brit országos autóklub, a RAC szerint az elektromos autók nyilvános töltőpontokon történő, fizetős töltésének költségei 42 százalékkal emelkedtek mindössze négy hónap leforgása alatt.

Az autók otthoni töltése olcsóbb, de olyankor a háztartási számlák is emelkednek, tette hozzá a szervezet. Az emelkedés a gáz és a villamos energia nagykereskedelmi árának emelkedésével magyarázható.

A RAC szerint egy kutatás kimutatta, hogy az elektromos autók nyilvános gyorstöltőkön történő fizetős töltésének költsége május óta 42 százalékkal, kilowattóránként átlagosan 63,29 pennyre emelkedett. Az áremelkedés azt jelenti, hogy azok az autósok, akik csak a nyilvános hálózatot használják a járművek töltésére, mérföldenként körülbelül 18 pennyt fizetnek az áramért.

Ez mindössze egy pennyvel kevesebb egy benzinüzemű autó esetében, ha valaki átlagosan 40 mérföldet autózik egy gallonnal (négy literrel) – közölte az autós csoport. Az elektromos autók töltési költségei az energiaárak emelkedése miatt megugrottak, a RAC pedig attól tart, hogy ez elriasztja az autósokat a vásárlásuktól.

„Azok számára, akik már áttértek az elektromos autóra, vagy ezen gondolkodnak, továbbra is igaz, hogy az otthon történő töltés kevesebbe kerül, mint egy benzines vagy dízelautó tankolása, de ezek a számok azt mutatják, hogy a különbség egyre csökken az elektromos áram árának hatalmas növekedése miatt” – nyilatkozta Simon Williams, a RAC szóvivője.