Megmagyarázhatatlan dolgok történnek az Északi Áramlat gázvezetékeken

GettyImages-1242828117
2022.09.26. 21:54
Hétfő este nyomásesés történt az Északi Áramlat 1 csővezetékekben, az incidens okait vizsgálják – közölte a projekt üzemeltetője.

„Ma este az Északi Áramlat 1 irányítóközpont diszpécserei nyomásesést regisztráltak a vezeték mindkét szakaszán” – közölte a Nord Stream AG. Hozzátették, hogy az okokat vizsgálják.

Korábban az Északi Áramlat 2 exportvezetékben is hasonló, hirtelen nyomáscsökkenéssel járó problémát regisztráltak. Az incidens Dánia kizárólagos gazdasági övezetében, Bornholmtól délkeletre történt éjszaka.

Vészhelyzet van az Északi Áramlat 2 gázvezeték A vonalán. A Nord Stream 2 szárazföldi helyszíni diszpécsere ma éjjel az A vezetékben hirtelen nyomáscsökkenést észlelt. Németország, Dánia, Svédország, Finnország és Oroszország parti hatóságait azonnal riasztották. A vizsgálat folyamatban van

– közölte a vállalat az Interfax orosz hírügynökség szerint.

Még mindig le van állítva

Az Északi Áramlat gázvezeték még mindig le van állítva.

Szeptember 2-án a Gazprom arról számolt be, hogy az Északi Áramlat utolsó működő gázkompresszor egységének karbantartása során olajszivárgást észleltek, és a holding kénytelen teljesen leállítani a vezeték áramlását a javításig. Ugyanakkor a Siemens szerint a motorok olajszivárgása csak egy erre szakosodott javítóműhelyben javítható ki teljes mértékben.

Korábban Alekszej Miller, a Gazprom vezetője kijelentette, hogy a Siemens már gyakorlatilag képtelen rendszeresen javítani az Északi Áramlat egységeit, a cégnek egyszerűen nincs hol. A nyugati ellenfelek már annyi korlátozó dokumentumot adtak ki, hogy maguk is összezavarodtak, és saját szankciós csapdájukba estek – jegyezte meg a Gazprom vezetője.

(Borítókép: Stefan Sauer / picture alliance / Getty Images)