Európa leghatékonyabb beruházásai közé kerülhetnek a magyar építkezések

2022.09.28. 21:44
Az Orbán-kormány célja, hogy a magyar állami beruházások 2030-ra az európai élmezőnybe kerüljenek a hatékonyság tekintetében – jelentette be Nagy Sándor Bálint, az Építési és Beruházási Minisztérium beruházási államtitkára.

Az államtitkár a Pest megyei Szentlőrinckátán tartott sajtótájékoztatón közölte: jelenleg előkészítés alatt áll az állami beruházási kerettörvény, amelynek célja, hogy konszenzuson alapuló jogszabályi környezet jöjjön létre, amelyben minden jelentős érdekképviselet el tudja mondani a véleményét. Nagy Sándor Bálint hozzátette: a törvény célja továbbá, hogy az állami beruházások még átláthatóbban, még hatékonyabban valósulhassanak meg a jövőben.

A sajtótájékoztatón ismertették, hogy 

a Magyar Falu Program keretében idén 16 milliárd forint értékben újultak meg utak az országban.

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a Magyar Falu Program keretében nagy felületű útjavítás részeként idén 500 kilométer útfelület újult meg. Három év alatt összesen 35 milliárd forintból közel 2200 kilométer útburkolat felújítását végezték el a programnak köszönhetően – derül ki az MTI közleményéből.

Czerván György, Pest megye 9. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője ismertette, hogy a választókerületben hat települést érint a Magyar Falu Programban elvégzett nagy felületű útjavítás, amely több mint 200 millió forint költségvetési forrásból valósul meg.

Lázár János nagyobb átláthatóságot ígért

Lázár János építési és beruházási miniszter még májusban jelentette be, hogy a tárca első legfőbb feladata az átvilágítás lesz, hogy kiderüljön, mennyi állami beruházás zajlik az országban, illetve ezek épp milyen szakaszban tartanak.

A miniszter számításai szerint mintegy tízezer milliárdnyi beruházást kell kezelnie a tárcának. Lázár János azt szeretné, hogy az építkezések és a beruházások ügyében átlátható hazai viszonyok legyenek.

A transzparencia jegyében Lázár János első miniszteri teendőinek egyikeként előterjesztést készített, valamint javaslatot tett egy teljesen új beruházási rendszer, egy új állami beruházási kerettörvény létrehozására. Ezen belül is a tárcavezető nagyobb hangsúlyt fektet az állami beruházások előkészítési folyamataira.