Állampapír azoknak, akik negyedévente szeretnének kamatot kapni

BP-2569
2022.09.28. 13:39
Az allampapir.hu oldalon megjelent az új Bónusz Magyar Állampapír nyilvános ajánlattételi dokumentuma. Az új állampapír a korábban megszokott 4, 6 és 10 éves futamidő helyett 3 éves konstrukcióként lesz elérhető. Az is változás lesz a korábban megjelent BMÁP-okhoz képest, hogy nem a 12 havi, hanem a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciókon elért hozamszint lesz a báziskamata, ezen felül a kamatprémiuma pedig 1 százalékpont lesz. A kamatot negyedévente fizeti, és a kamatozása is negyedévente változik. Az első kamatperiódusban (azaz egy negyedévig) a kamatozása a névértékre vetített évi 11,32 százalék lesz.

Az előző években megtapasztalt alacsony kamatkörnyezet miatt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 2019 júniusa óta nem értékesít Bónusz Magyar Állampapírokat (BMÁP). Ez annak köszönhető, hogy ez a konstrukció az alacsony kamatkörnyezetben nagyon kis kamatokat fizetett, és a befektetők számára nem bizonyult vonzó célpontnak.

A kamatkörnyezet lényeges emelkedése azonban újra életre hívta ezt a konstrukciót, bár igencsak kétséges, hogy a befektetőknek hosszú távra megéri-e ebbe tenni a pénzüket. Mivel az elemzők szerint nemcsak idén, hanem jövőre is magas lesz az infláció, ezért a pénzük számára megfelelő kamatozást keresőknek biztonságosabb megoldásnak tűnik a szintén nemsokára debütáló új Prémium Magyar Állampapír-sorozatok közül választaniuk.

Jelen írásunkban azonban csak az új Bónusz Magyar Állampapírral foglalkozunk. Az új BMÁP 2025/N a korábbi sorozatok 4, 6 és 10 éves konstrukcióival szemben csak 3 éves futamidővel fog rendelkezni. Az új állampapír ezen kívül is több eltérést mutat az elődeihez képest. Elsőként azt a legfontosabb megjegyeznünk, hogy a korábbiaktól eltérően a báziskamata nem a 12 havi, hanem a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegyek hozamszintje alapján változik, ezen felül fizet továbbá 1 százalékpont kamatprémiumot.

Nagyon fontos, hogy a korábbiaktól eltérően nem évente, hanem negyedévente változik a kamatozása, és negyedévente fizet kamatot. Mivel a kamatbázis az első kamatperiódus esetében 10,32 százalék, a kamatprémium pedig 1 százalék lesz, ezért a kamatozás első negyedévét jelentő periódusban (2022. december 30-áig) a BMÁP 2025/N névértékre vetítve évi 11,32 százalékot fog kamatozni. Ennek a 11,32 százaléknak a 2022. szeptember 29-étől 2022. december 30-áig időarányos részét, a névérték 2,86 százalékát fizeti ki decemberben az adósságkezelő.

A nyilvános ajánlattétel alapján a papír a lejáratig minden év március 30-án, június 30-án, szeptember 30-án és december 30-án fog kamatot fizetni. Az állampapír lejárata 2025. szeptember 30.

A fentiekből következik, hogy a kamat megállapítására évente négy alkalommal, a kamatperiódus kezdő időpontját megelőző negyedik munkanapon kerül sor a következő kamatperiódusra vonatkozóan.

Az ÁKK közzététele a kamatozás módjáról:

A kamatbázis megegyezik az adott kamatperiódusra alkalmazandó kamatmérték meghatározásának napján és ezt megelőzően tartott összesen négy eredményes, 3 hónapos hátralévő futamidejű Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamok adott aukción elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlagával, amely a kerekítés szabályai szerint, 0,01 százalékra kerekítetten kerül meghatározásra, azzal, hogy amennyiben ez az érték nulla vagy negatív lenne, akkor a kamatbázis 0 százalékkal, azaz nulla százalékkal egyenlő.

Az ÁKK közleményéből az is kiderült, hogy 2023. január 1-jétől a Bónusz Magyar Állampapír és a Prémium Magyar Állampapírok esetében értékesítési korlátot vezetnek be.

Egy forgalmazó egy típusú állampapír-sorozatból maximum 250 millió forint együttes névértékű állampapír-sorozatot értékesíthet egy befektető számára.

Azt viszont semmi sem tiltja, hogy a tehetősebbek ugyanazt a papírt például 5-10 forgalmazónál (az államkincstárnál és a kereskedelmi bankoknál) megvásárolva elhelyezzenek egy adott sorozatban akár több milliárd forintot is, de egyes forgalmazónként maximum 250 millió forint névértékű mennyiséget. Ahogy az sem tiltott, hogy családtagok tegyék ugyanezt. Így az új szabályozásnak talán nincs is olyan túl sok értelme.

Mivel a BMÁP 2025/N kamatozása negyedévente változik, ezért a megszokottnál sokkal gyorsabban követi a kamatkörnyezet változásait. Ez viszont a befektetők számára csak addig lehet jó, amíg a kamatkörnyezet emelkedik. Ha viszont a rövid állampapírok (3 havi DKJ-k) gyors hozamcsökkenése bekövetkezne, akkor a BMÁP 2025/N állampapírba fektetők később az általuk vártnál kevesebb kamatot kaphatnának.

Ezért a pénzüknek biztos helyet keresőknek vélhetően inkább a várhatóan 2022. szeptember 29-én megjelenő új Prémium Magyar Állampapírok közül lehet érdemes választaniuk, hiszen az elemzők szerint nemcsak idén, hanem jövőre is magas infláció várható.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)