Az MVM Next diktálási lehetőséget biztosít földgázügyfeleinek

2022.09.28. 20:12
Az MVM Next diktálási lehetőséget biztosít földgázügyfeleinek, de a diktálás nem kötelező.

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. minden árváltozás alkalmával, így az október 1-jei gázárváltozással kapcsolatban 2022. október 1. és október 15. között minden földgázügyfelének diktálási lehetőséget biztosít. 

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a nyáron kiadott rendeletében földgáz esetében az átlagfogyasztás feletti lakossági piaci árat két lépcsőben állapította meg: október 1-jétől az átlagfogyasztás feletti lakossági piaci ár kevesebb mint 1 forinttal lesz magasabb megajoule-onként az eddiginél. Az alig egyforintos árváltozás csak azokat a földgázügyfeleket érinti, akiknek a fogyasztása meghaladja az átlagfogyasztást (63 645 MJ/év, legalább 1729 m³/év). 

A diktálás nem kötelező, az éves kedvezményes kereten belül fogyasztó ügyfeleknek nem is érdemes ezt megtenni, hiszen az átlagfogyasztásig változatlanul biztosítva van a rezsicsökkentett ár.

Két lépcsőben

Az egész Európát sújtó energiaválság és drasztikus energia-áremelkedés miatt egyedülálló intézkedésként a magyar fogyasztóknak az átlagfogyasztásig rezsicsökkentett ár biztosított, és afelett sem a világpiaci árat, hanem egy jóval kedvezőbb, úgynevezett lakossági piaci árat kell fizetniük – írja az MTI. 

Az árakat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal határozta meg két lépcsőben. 2022. augusztus 1. és 2022. szeptember 30. között 21,416 Ft/MJ, míg 2022. október 1. és 2022. december 31. között 22,002 Ft/MJ a földgáz lakossági piaci ára.

A két időszak közötti árkülönbség tehát nem éri el az 1 forintot megajoule-onként, és ez a minimális árváltozás is csak az átlag feletti fogyasztókat érinti. Ők, ha szeretnének, október első két hetében mérőóraállást diktálhatnak, de ez nem kötelező.

A mérőóraállás rögzítése munkaidőn kívül is napi 24 órában lehetséges az MVM Next online ügyfélszolgálatán vagy az MVM Next appban, illetve telefonon keresztül történő automatikus diktálással. Az árváltozás miatti diktálás időszakában kivételesen október 15-ig regisztrálás nélkül is lehet diktálni.

Próbálkozzanak

Ha az adott pillanatban nem érhetők el a vonalak vagy az online felület, és az ügyfél mindenképpen diktálni szeretne, az MVM Next javasolja ügyfeleinek, hogy ilyenkor próbálják meg később, kevésbé frekventált időpontban leadni mérőállásukat.

Időpontfoglalást követően az MVM Next ügyfélszolgálati irodáin is megadható a mérőállás. Ebben az esetben a szolgáltató kéri ügyfeleit, hogy vigyenek magukkal egy friss számlát a gyorsabb azonosítás és ügyintézés érdekében.

Az MVM Next részletes, számos kérdésre választ adó tájékoztató weboldalt is összeállított.