Változik a számlabefizetési határidő, több tízezer nyugdíjas kerülhet bajba

2022.09.28. 21:58 Módosítva: 2022.09.29. 18:09
Több tízezer magyar nyugdíjas kerülhet nehéz helyzetbe, miután az MVM megváltoztatta a rezsiszámlák kifizetésének határidejét.

A szeptemberben megkapott MVM-számlákon már azt tüntette fel a szolgáltató, hogy a befizetési határidő a következő hónap hetedik napjára módosul. Korábban az adott hónap közepéig, jellemzően 15-éig kellett befizetni a rezsiszámlákon szereplő összegeket, ez pedig azt jelenti, hogy a módosítás miatt már öt nappal a havi nyugdíjak utalása előtt be kell fizetni azokat. Az öregségi illetéket ugyanis csak a hónap tizedik napja után szokta küldeni az állam.

Némethné Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke azt nyilatkozta az RTL Híradónak, hogy rengeteg érintett nyugdíjas kereste meg őket ezzel a problémával kapcsolatban.

A Nyugdíjas Parlament panaszt nyújtott be a szolgáltatónál. Az egyesület elnöke, Karácsony Mihály nagy felelőtlenségnek és jóerkölcsbe ütköző cselekedetnek nevezte a döntést, szerinte sokak megoldhatatlan helyzetbe kerülnek. Karácsony Mihály attól tart, hogy többen értékeik elárverezésére, vagy uzsorakölcsönre kényszerülhetnek.

Tömeges ellehetetlenülés fogja a nyugdíjasokat sújtani, ez ellen nagyon határozottan fel fogunk lépni, és fogjuk kérni a számlakibocsátót, az MVM-et, hogy ezt a gyakorlatot visszamenőleg is változtassa meg

– tette hozzá az egyesületi elnök.

Az MVM és a magyar kormány eddig nem adott tájékoztatást arról, hogy miért módosult a határidő. A cég üzletszabályzatában az szerepel, hogy a fizetési határidőt követő naptól a befizetés már késedelmes teljesítésnek minősül, és a felhasználó ebben az esetben a polgári törvénykönyv alapján meghatározott mértékű késedelmi kamatot köteles fizetni. Ez az érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat, ami most 7,75 százalék.

Több pénzt kérnek a nyugdíjasok

A Nyugdíjas Parlament korábban jelezte, hogy ősszel nyugdíjkorrekcióra lesz szükség. A 2022-es nyugdíjemelést eredetileg 5 százalékra tervezte a kormány, azonban az inflációkövető struktúra miatt is már két pótlólagos növelésre volt szükség. Novemberben viszont a folyamatosan gyorsuló pénzromlás miatt 10 százalékos nyugdíjkorrekció lenne indokolt a kormány részéről – jelezték.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint a vonatkozó törvény alapján a novemberi nyugdíjemelési korrekció mértéke a január és augusztus közötti éves inflációból számítandó.

A Központi Statisztikai Hivatal szeptember 8-án közzétett gyorstájékoztatója szerint az év első nyolc hónapjában az előző év adataihoz képest a fogyasztói árak átlagosan 10,7 százalékkal, a nyugdíjas háztartások körében 10,6 százalékkal emelkedtek. Ennek tükrében akár egy 1,8 százalékos nyugdíjnövelés lenne indokolt.

Novemberben nemcsak az infláció kipótlására számíthatnak az idősek, hanem nyugdíjprémium is érkezhet. Jogszabály szerint ezt akkor kell fizetni, ha az éves GDP-növekedés 3,5 százalék felett lesz.