Szijjártó Péter: Egyre rosszabb helyzetbe kerül Európa földgázellátása

2022.09.28. 17:27 Módosítva: 2022.09.28. 17:27
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán közölte: egyre rosszabb a helyzet Európa energiaellátásának terén, miután az európai kormányok megerősítették a gázszivárgások miatti óvintézkedéseket.

Az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 gázvezetéken is szivárgást észleltek, ami miatt az európai kormányok kénytelenek voltak megerősíteni a biztonsági előírásokat.

Szijjártó Péter Facebook-oldalán figyelmeztetett:

egyre rosszabb a helyzet Európa energiaellátásának terén.

Az Északi Áramlat 1-et és 2-t érő incidensek, valamint az Ukrajnán keresztüli gáztranzit leállítása az eddigieknél is jóval bizonytalanabb és kiszolgáltatottabb helyzetbe hozza Európát a földgázellátás terén. Ebben a helyzetben életbevágó, hogy Európa új források és szállítási útvonalak után nézzen. 

Hatalmas bajban lennénk, ha engedtünk volna a nyomásgyakorlásnak

A világ földgáztartalékának több mint tíz százaléka Közép-Ázsiában van, Azerbajdzsán pedig kész megduplázni Európába irányuló szállításait, így jobbkor nem is kerülhetett volna sor a Türk Államok Szervezetének energiaminiszteri találkozójára – értékelte a külügyminiszter. 

Hozzátette: Magyarország az elmúlt időszakban nagyon sokat tett a diverzifikáció érdekében, és ezek az erőfeszítések most térülnek meg igazán.

Ha engedtünk volna a nyomásgyakorlásnak, a szankciós fenyegetéseknek, és nem építettük volna meg a Török Áramlat vezetéket, akkor most hatalmas nagy bajban lennénk

– mondta Szijjártó Péter. Ezért felhívta azon országok vezetőinek figyelmét, amelyeken a vezeték keresztülmegy, hogy figyeljenek a Török Áramlat működésére.

„A Török Áramlat maradt mára egyedüli olyan vezetéknek, amely megszakítások és mindenfajta zavarok nélkül szállítja az orosz gázt Európa irányába. Ezért mi az Ukrajnán keresztüli tranzit megszűnése esetén is tudjuk biztosítani hazánk földgázellátását, viszont az elmúlt időszak eseményei arra intik az útvonalon elhelyezkedő országokat, hogy hatványozottan figyeljenek a vezeték biztonságára. A Török Áramlat fontosságát felértékelte, hogy a Balti-tenger alatt futó Északi Áramlat működése nem biztosított” – közölte Szijjártó Péter.

A politikus felidézte, hogy az ukrajnai háború, valamint az Európai Unió által Oroszország ellen bevezetett szankciók nyomán súlyos energiaválsággal néz szembe Európa, amely kihat az egész világra, ugyanakkor ezek a szankciók fájdalmasabban érintik Európát, mint az Oroszországi Föderációt.