Új piacok után kutat Magyarország az energiaellátás biztosítására

MG 4314
2022.09.28. 07:18
A Paksi Atomerőmű megnyugtató, kiszámítható, biztos működése, ezáltal Magyarország energiaellátása továbbra is biztosított – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerda reggel a hivatalos Facebook-oldalán közzétett videóban.

A külgazdasági és külügyminiszter közölte: mindkét szeptemberi fűtőelem-szállítást abszolválni tudtuk, reggel megérkezett Paksra a második szeptemberi szállítmány is. Szijjártó Péter elmondta, az orosz gyártó légi úton teljesítette a szállítást a szokásosnál ezúttal kicsit hosszabb útvonalon, kerülőúton, a balti és az észak-európai légtér használatával.

„Itt, Magyarországon landolt a szállítmány és elszállították a Paksi Atomerőműbe, ahol hamarosan ezeket a fűtőelemeket fel tudják használni” – mondta a miniszter a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ahonnan Kazahsztánba, a Türk Államok Szervezetének energiaminiszteri tanácsülésére utazik.

Válság van Európában

A videóban felidézte, hogy az Ukrajnában zajló háború és a brüsszeli szankciós intézkedések miatt jelentős energiaellátási válság alakult ki nem csak Európában, hanem a világ egy jelentősebb részén.

Ez a válságos energiaellátási helyzet kiemeli az új partnerek keresésének szükségét és jelentőségét, ezért szerdán Kazahsztánban a Türk Államok Szervezetének energiaminiszteri tanácsülésén vesz részt.

A Türk Államok Szervezetének olyan országok is a tagjai, amelyek komoly energiaforrásokkal rendelkeznek, mint például Azerbajdzsán vagy Kazahsztán, és olyan országok is, amelyek fontos szállítási útvonalat jelentenek. Ilyen például Törökország

– mondta Szijjártó Péter.

Külön tárgyal

Beszámolt arról is, hogy a kazah és az azeri kollégájával külön is tárgyal arról, milyen új, a kaukázusi térségből vagy a közép-ázsiai térségből származó energiaforrások lehetnek közép- vagy hosszú távon számba vehetők az európai, azon belül is a közép-európai energiaellátási biztonság szempontjából.

Kiemelte: az is világos, hogy igazából azok vannak biztonságban, akik nagy mennyiségű saját energiaforrással rendelkeznek.

„Mi, magyarok is rendelkezünk saját energiaforrással a nukleáris energia következtében. A Paksi Atomerőmű a magyar villamosenergia-termelés felét, az ellátás egyharmadát tudja biztosítani. Az atomerőmű csak akkor működik, ha van nukleáris fűtőelem, ezért kritikus fontosságú, hogy fűtőelemből mindig megfelelő mennyiség álljon rendelkezésre” – fogalmazott Szijjártó Péter, érzékeltetve a fűtőelem-szállítás fontosságát.

A külgazdasági és külügyminiszter a videóban elmondta azt is, hogy Kazahsztánból Thaiföldre utazik egy ENSZ-rendezvényre és kétoldalú tárgyalásokra.

(Borítókép: Szijjártó Péter. Fotó: Szollár Zsófi/Index)