Kimatekozták, ennyi pluszpénzt kaphatnak a nyugdíjasok novemberben

GettyImages-1284437661
2022.09.30. 17:21
Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádió stúdiójában azt mondta, a Nemzeti Bank most 4 százalékos gazdasági növekedéssel számol. Ha a növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, akkor nyugdíjprémiumot is kaphatnak a nyugdíjasok, tette hozzá a kormányfő. A szakértő szerint jelen állás szerint tízezer forint prémiumhoz juthatnak a nyugdíjasok.

Az időseknek járó novemberi prémiumot a következőképp számolják ki: összeszorozzák a törvényben rögzített 3,5 százalék feletti részt és a novemberben esedékes nyugdíj 25 százalékát (ami maximum 20 ezer forint lehet), mondta az Indexnek Dr. Farkas András, a Nyugdíjguru alapítója.

Az idei prémium maximum 76 ezer forint lehetne, de ha beigazolódik a 4 százalékos GDP-növekedés, akkor 0,5-tel szorozzák be a húszezret, vagyis tízezer forint nyugdíjprémiumot kaphatnak a nyugdíjasok a tizenegyedik havi nyugdíjukkal együtt.

Orbán Viktor hangsúlyozta,  a nyugdíjak értékét is igyekszik megvédeni a kormány azáltal, hogy állandóan emelik a nyugdíjakat is az inflációhoz igazítva.

Ez egy megállapodás, becsületbeli ügynek is tekintem

– jelentette ki.

A szakértők szerint romlani fog a magyar gazdaság teljesítménye 2022 második felében, de a nyugdíjprémium így is járhat. Az elemzők nyáron még az 5,5–6 százalék körüli GDP-javulást sem tartották kizártnak, ez esetben akár 50 000 forint is lehet a nyugdíjprémium összege.

Augusztusban a KSH arról számolt be, hogy Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 6,5 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növekedéshez szinte valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult, azt egyedül a mezőgazdaság jelentős visszaesése fogta vissza.

Farkas András az Indexnek elmondta, fájlalja, hogy a kormány nem fogadta meg a javaslatát, miszerint a nyugdíjprémiumra félretett pénzt (ami 68 milliárd forint volt) inkább a kisnyugdíjasok között kellene szétosztaniuk.

„Így a 2,5 millió jogosultnak az állami költségvetés legfeljebb 25 milliárd forintot osztana szét” – hangsúlyozta a szakértő.

(Borítókép: Matthew Horwood/Getty Images)