A minisztérium közölte, mennyi fogyott el eddig az új rendszámokból

2022.10.03. 18:46
A Technológiai és Ipari Minisztérium közölte, hogy szeptember végéig csaknem százezer új, immár négy betűből és három számból álló rendszám fogyott el Magyarországon.

Az újonnan forgalomba helyezett autók július 1-jétől kaptak négybetűs, háromszámos, címeres rendszámokat. A magyar kormány indoklása szerint azért hosszabbodtak meg egy betűvel az új magyar rendszámok, mert a jelenlegi karakterkészlet néhány éven belül kifutott, kifogyott volna. A Technológiai és Ipari Minisztérium számításai szerint

az új autók éves forgalomba helyezésének néhány százezres üteme mellett a négybetűs változat akár több száz évre elég lehet.

A hárombetűs rendszámokat még 1990 nyarán vezették be, a korábbi, kétbetűs-négyszámos táblákat 1995 végéig lehetett használni. A Technológiai és Ipari Minisztérium nyilvántartása szerint 2021 végén 5,5 millió gépjármű volt forgalomban idehaza, ebből hozzávetőleg négymillió a személyautó, vagyis ennyi jármű közlekedett Magyarországon a korábbi, hárombetűs-háromszámos rendszámokkal.

A minisztérium augusztusban azt közölte, hogy több mint 33 ezer új rendszámmal ellátott autó közlekedik az utakon.

A tárca legújabb Facebook-posztjában már azt hozta nyilvánosságra, hogy mintegy százezer új rendszám fogyott el szeptember végéig. A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) összesített adatai alapján 

az elmúlt három hónapban több mint 99 500 új rendszám talált gazdára.

Csaknem háromnegyedüket személyautókra szerelték fel, közülük csaknem 73 ezerre került címeres hatósági jelzés. Majdnem ötezer környezetkímélő hajtású jármű kapott zöld alapszínű jelzést.

A már említett típusok nagyságrendileg azonos darabszámban kerültek a helyükre a rendszámváltás első negyedévében. Az egyénileg választott vagy egyedileg rendelt jelzések iránti érdeklődés a minisztérium tájékoztatása szerint fokozatosan csökkent: összesen mintegy 1300 darab kelt el belőlük, több mint a felük még júliusban.

Az autók forgalomba helyezésének üteme viszont nem lassult. A háromhavi adatokat egy teljes évre vetítve közel 400 ezer lehetne az új gépjárművek száma. Ez a mutató a világjárvány miatti visszaesés következtében tavaly és tavalyelőtt 310-315 ezer darab körül alakult, 2019-ben pedig rekordot ért az akkor 385 ezres adat.