Házkutatás volt a Gazpromnál Romániában, kémkedhettek

GettyImages-1373306432
2022.10.04. 16:09 Módosítva: 2022.10.04. 16:09
Kémkedés miatt tartottak a Gazpromnál házkutatást Romániában, a cég több munkatársának lakását is átkutatták. A gyanú szerint érzékeny adatokat osztottak meg egy külföldi titkosszolgálattal.

Házkutatást tartott a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) a NIS Petrol irodáiban. Az eredetileg szerb olajvállalat az orosz Gazprom leányvállalata, és szerte Délkelet-Európában tevékenykedik. A Főtér információi szerint öt temesvári és két bukaresti helyszínen tartottak házkutatást.

A terrorizmus elleni hatóság közlése szerint a házkutatásokra azért volt szükség, mert a megalapozott gyanú szerint egyes alkalmazottak érzékeny adatokat tartalmazó dokumentumokat adtak ki egy külföldi titkosszolgálatnak a romániai talaj minőségéről.

Egyes források szerint azonban egy másik nyomozással összefüggésben volt szükség a házkutatásokra, amelyben egy informatikai rendszer illegális feltörése miatt nyomoznak; ebben az ügyben elvileg Románia kőolajlelőhelyeivel kapcsolatos titkos adatok szivárogtak ki.

(Borítókép: Frederic Scheidemann / Getty Images)