Durván drágulhat a temetkezés Magyarországon, a kormány segítségét kérik

2022.10.04. 20:30
Jelentős drágulás várható a koporsós és a hamvasztásos temetkezésnél is az energiaválság és az áremelkedések miatt idén decembertől. A szektor vállalkozói valójában már korábban árat emelnének, de egy törvényi szabályozás miatt ezt nem tehetik meg, ezért segítséget kértek a kormánytól.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint mostanáig viszonylag kismértékben növekedtek csak az árak. 2022 augusztusában egy átlagos koporsós temetés 331 990 forintba került, míg egy urnás 236 420-ba.

Most azonban a szakértők arra figyelmeztettek, hogy drasztikus áremelkedés várható.

Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Egyesületének elnöke az rtl.hu kérdésére árulta el, hogy a magyar temetkezési szolgáltatók komoly áremelésekre kényszerülhetnek a jövőben. Felsorolta: a temetkezési szolgáltatók drágán kapják az üzemanyagot (mivel nem vonatkozik rájuk a 480 forintos ársapka), a hamvasztásos temetéseknél a gáz drágult nagyon, miközben az infláció is sújtja a vállalkozókat.

Hozzátette azt is, hogy a a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999-es törvény nagyon leszűkíti az érintettek mozgásterét. Abban ugyanis szabályozták, hogy a hamvasztóüzemek számára minden évben június 1-jén és december 1-jén is előírják, hogy milyen árakat követelhetnek meg a következő fél évben. A szabályozás a mostani gazdasági környezetben pedig azt jelenti, hogy 

december elejéig nem tudnak árakat emelni, utána viszont óriási ugrás jön.

Palkovics Katalin azt is közölte az rtl.hu-val, hogy a szektor vállalkozásainak képviselői arról döntöttek, hogy segítséget kérnek a kormánytól. Azt szeretnék elérni, hogy legalább a nagy gázigényű krematóriumokat vonják be azoknak a kis- és középvállalkozásoknak a körébe, amelyek a kormányzat szeptemberi döntése értelmében segítséget kapnak – vagy ha ezt nem teszik meg, akkor oldják fel a fenti törvényi korlátozást. 

Ha csak decemberben emelhetnek, az még rosszabb lehet

Tóth Zoltán, a Magyarországi Krematóriumok Szövetségének elnöke, illetve az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnökségi tagja mindeközben arról beszélt az RTL-nek, hogy ha nem törlik el a törvényi szabályozást, és decemberig kell várniuk a szolgáltatóknak az áremeléssel, akkor az még rosszabb lehet. Abban az esetben ugyanis azzal is előre kell számolniuk, hogy a következő fél évben nem tudnak árat emelni, holott erre a mostani, gyorsan változó gazdasági környezetben szükség lehet.

„A gáz és villamos energia árának emelkedését a hamvasztási szolgáltatások árában is érvényesíteni kell. Az, hogy évenként csak kétszer emelhetjük fő szolgáltatásaink árát, más vállalkozásoknál negatívabban érinti a szakmánkat. Ha ezt eltörölnék, akkor megszűnne az árazás bizonytalansága.

Mivel nem látható előre, hogy a következő fél évben milyen változások következnek be költségeikben, a szolgáltatók kénytelenek előre kalkulálni a költségváltozást, ez pedig esetenként indokolatlanul magasabb árszabáshoz vezethet 

– magyarázta Tóth Zoltán.