Hernádi Zsolt: A benzinárstop a Molnak kerül sokba, nem a magyar kormánynak

2022.10.06. 20:54
Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója kritikát fogalmazott meg a benzinárstoppal kapcsolatban, mivel a vállalatnak sok pénzébe kerül. Ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy túl drága lépés lenne az orosz gázról és olajról való leválás.

Hernádi Zsolt úgy gondolja, hogy Európának új energiaforrások után kell néznie az Oroszországból érkezők helyett, ami nem könnyű és nem is olcsó, de szerinte a kontinensre nem is tudnak annyi földgázt szállítani más forrásból, amennyire szükség lenne. A Mol elnök-vezérigazgatója szerint az idei téli időszakra lesz elég gáz Magyarországon, a jövő évi ellátás pedig attól függ, hogy idén mennyit használunk el belőle.

Hernádi úgy fogalmazott, hogy a benzinárstop nem a magyar kormánynak, hanem a Molnak kerül sok pénzbe. Azt mondta, hogy a kormányzat által bejelentett, 

rezsicsökkentést érintő intézkedések 60-70 százalékát a Mol finanszírozza.

Amikor én valamit olcsón adok, mesterségesen nagyon olcsón adok, azzal az emberek nem takarékoskodnak

– tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

Hernádi Zsolt szerint egyértelmű, hogy Közép-Európa nem tud leválni az orosz gázról, szerinte a függetlenedés „nagyon sok pénzbe kerül, hosszú ideig tart, és ki leszünk szolgáltatva más szállítóknak”. Elmondása szerint nem lenne olcsó az orosz olajról való leválás sem. A Mol vezére szerint 

a vállalat finomítóinak átalakítása más olajok kezelésére 500-600 millió dollárba kerülne,

és nem lehet figyelmen kívül hagyni az Adria-kőolajvezeték kapacitáshiányát sem.

Kitért arra is, hogy 1945 óta nem történt olyan szabotázs, mint az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantása, és emlékeztetett, hogy egész Európa csövön keresztül jut hozzá a gáz jelentős részéhez.

Hernádi Zsolt az energiahatékonyságról is beszélt a XXI. Század Intézet videóinterjújában, azt mondta: ezen a téren vannak elmulasztott feladataink”. Megjegyezte: a fosszilis energiahordozók még sok-sok évtizedekig velünk maradnak, az energia viszont nem lesz olcsóbb.

A fenntarthatóság problémáját érintve Németországot hozta fel példának, ahol nagyon sok pénzt költöttek megújuló energiahordozókra, így napelemekre és szélturbinákra is, aminek következtében 84-ről 77 százalékosra sikerült csökkenteni a fosszilis energiahordozók arányát. „A sok pénz erre volt elég” – fogalmazott Hernádi Zsolt.

Háromszázmilliárd forintot kap a magyar kormány az EU-tól energiabiztonságra

Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán bejelentette, hogy háromszázmilliárd forintos uniós támogatást kap a magyar kormány a fosszilisenergia-felhasználás csökkentésére. A tárcavezető hozzátette: a több mint hétszáz millió eurónyi forrás Magyarország energiabiztonságát erősítheti a következő években.

Varga Mihály arról nem adott tájékoztatást, mikor és milyen formában érkezik meg a támogatás, ahogy arra sem tért ki, mire költi majd a kormány pontosan a pénzt.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM

Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

JEGYVÁSÁRLÁS

Szerezze be
jegyét most!