2024-től több pluszpontot ad a nyelvtudásra a Corvinus

2022.10.06. 13:42
A Budapesti Corvinus Egyetemen a 2024-es felvételinél már hangsúlyosan díjazott lesz a nyelvtudás, és sokoldalúbban veszik figyelembe a szociális helyzetet, miközben a jelenlegihez képest többféle tantárgy lesz beszámítható a tanulmányi és érettségi pontok kategóriáiban is.

Az egyetemeknek nagyobb mozgásteret biztosító szabályoknak köszönhetően 2024-től a Budapesti Corvinus Egyetem is átalakítja felvételi pontszámítását. A maximálisan elérhető 500 pontból legfeljebb 100 pontot az intézmények a saját szabályaik szerint oszthatnak ki az államilag meghatározott szempontok helyett. A további, tanulmányi és az érettségi pontokat érintő kategóriákban is nagyobb mozgástere nyílik az egyetemeknek.

A Budapesti Corvinus Egyetem közleménye szerint náluk új elem lesz a 2024-es felvételinél, hogy a nyelvvizsgákért a korábbi 40 pont helyett akár 70 pont is szerezhető majd, valamint az is, hogy a nemzetközi érettségi 50 pontot ér.

A három esélyegyenlőségi területen – hátrányos helyzet, fogyatékosság és gyermekgondozás – a korábbi 40 pont helyett már 50-50 pont fog járni az érintetteknek a Corvinuson.

A most érvényben lévő szabályok közül továbbra is megmarad, hogy 50 pontot ér, ha a két beszámított érettségi tárgyat emelt szinten teljesíti a felvételiző.

Az egyetem a tudományos, művészeti és sportversenyeken elért eredményeket a továbbiakban is elfogadja. Az elismerhető többletpontok rendszeréből a Budapesti Corvinus Egyetem ugyanakkor 2024-től kiveszi a felsőoktatási szakképzésért, a szakképesítésért jelenleg még járó pontokat.

A Corvinus négy új tantárgyat fog elismerni a tanulmányi pontok számításához szükséges, ötödiknek választható tantárgyak körében:

  • a digitális kultúrát;
  • a filozófiát;
  • az informatikát;
  • a közgazdasági és pénzügyi alapismereteket.

A tanulmányi pontokhoz tartozó érettségi vizsgaeredmények ötödik tantárgyának kiválasztásához a Corvinus 19 tantárggyal bővíti a listát: elsősorban gazdasági, informatikai jellegű tárgyakkal, valamint a filozófiával és az európai uniós ismeretekkel.

Változnak a legnépszerűbb szakok felvételi követelményei is

A legnépszerűbb szak, a gazdálkodás és menedzsment szak esetében könnyebbség lesz, hogy emelt szintű tárgyként már az üzleti gazdaságtant is elfogadják (a matematika, a magyar, a történelem, az idegen nyelv, a földrajz és a filozófia mellett).

Továbbra is emelt szintű érettségi szükséges – 2024-től kötelezően matematikából – az alkalmazott gazdaságtan és a gazdasági és pénzügy-matematikai elemzés szakhoz, valamint az üzleti adattudomány szakhoz is. A pénzügy és számvitelhez azonban a matematikaérettségit továbbra is lehet középszinten teljesíteni.

A társadalomtudományi szakoknál – kommunikáció és médiatudomány, nemzetközi tanulmányok és szociológia – nem lesz kötelező emelt szintű érettségi, és egyik tárgyként a társadalomismeret tantárgy is választható lesz, a matematika pedig itt továbbra sem lesz kötelező. A nemzetközi gazdálkodás és gazdaságinformatika szakoknál szintén nem lesz követelmény a jelentkezéshez sem az emelt szintű érettségi, sem a matematika.