Tömegével rendelhetik el a cégek újra a home office-t

GettyImages-1228421490
2022.10.11. 08:52
Újra nagyon sok munkavállaló dolgozhat home office-ban, mert a megugró rezsiköltségek miatt rengeteg cég rendelheti el az otthoni munkát.

A távmunkában dolgozók létszáma ismét a koronavírus-járvány alatti arányra, azaz a mostani szám ötszörösére emelkedhet. Erre a cégek spórolási szándéka a magyarázat, hiszen nem mindegy, hogy támogatott lakossági áron vagy piaci áron kell fűteni a helyiségeket, ahol a dolgozók a munkaidejüket töltik. Erre számít a Magyar Távmunka Szövetség a piaci várakozásokat összegezve – tudta meg a Világgazdaság Forgács Tamás elnöktől. 

A Covid-járvány berobbanása óta folyamatosan változik azon magyarok száma, akik távmunkában dolgoznak, miközben a munkavállalói oldalon változatlanul erős a home office iránti igény. Egyre gyakrabban és egyre több cégnél, illetve munkakörben találkoznak azzal a munkaadók, hogy teljes vagy részleges távmunka-lehetőség nélkül gyakorlatilag nem találnak új jelentkezőt az üres álláshelyekre – mutatott rá a szakértő.

Két és fél év eltelte után nem könnyű visszacsábítani az irodába a régi dolgozókat sem, hiszen időközben megtapasztalták az otthoni munka előnyeit. Természetesen ennek a hátrányait is, ami felvetette az egységes szabályozás kérdését is. Szabályozásra van szükség azzal kapcsolatban, hogy mikor érhető el a munkavállaló, mikor tud lekapcsolódni a pihenés érdekében, illetve hogyan kontrollálható anélkül, hogy állandó megfigyelés alatt érezné magát. 

A szabadság nem fog működni kontroll nélkül, a munkaadó által biztosított kötetlenséghez szükség van objektív mércékre is. A munkaadók kapcsolódási pontokat, a munkavállalók viszont le-, illetve kikapcsolódási pontokat igényelnek, e kettőt összhangba hozni egy megfelelően kidolgozott európai irányelv keretében kell és lehet

– mutatott rá a háttérfolyamatokra a Magyar Távmunka Szövetség elnöke, aki szerint a magyar munkavállalók közül több mint egymillió embert érinthet a jelenlegi szituáció. Közülük csaknem minden negyedik ember tartósan számíthat az otthoni munkavégzés lehetőségére, tehát akár 400 ezer ember is átválthat home office-ra. 

 Amit akkor a járványügyi védekezés generált, most az energiaválsággal megismétlődhet

– összegezte Forgács Tamás, a szakszövetség elnöke. A cégek ugyanis piaci áron fűtik ki az irodákat, emellett pedig az áramért is piaci árat kell fizetniük, ezért a munkavállalók home office-ba küldése logikus lépés lenne a munkáltatók részéről. Ráadásul az otthoni rezsiszámlához a cégek a minimálbér 10 százalékáig adómentesen hozzájárulhatnak – ez 22 ezer forintot jelent egy hónapban.

(Borítókép: Daniel Acker/Bloomberg via Getty Images)