A német állam átvállalja minden háztartás és kkv decemberi gázszámlájának kifizetését

2022.10.13. 13:31
A német kormány a napokban kétlépcsős energiaár-korlátozás keretében elfogadott egy javaslatot, amelynek értelmében kifizetik minden háztartás és kkv decemberi gázszámláját.

A számlák decemberi összegének visszatérítését jövőre differenciáltabb támogatási rendszer követi, amely maximalizálja a számlák felső összegét, de spórolásra ösztönzi a fogyasztókat. A szabályozás értelmében a 2023 márciusa és 2024 áprilisa közötti időszakra kilowattóránként 0,12 eurót – nagyságrendileg 51,3 forintot – fizethetnek a magánháztartások ugyanannak a gázmennyiségnek a 80 százalékáért, amelyet a megelőző évben használtak fel – írja a The Guardian

Az ipar 2023. január 1-jétől 2024 április végéig kilowattóránként 0,07 eurót – nagyságrendileg 29,2 forintot – fizetne a tavalyi felhasználás 70 százalékának megfelelő mennyiségért. A támogatott árak olyan új korlátokat jelentenek, amelyekkel mind a magánemberek, mind pedig a kkv-k tudnak tervezni, ugyanakkor mégsem kell visszatérni az ukrajnai háború előtt meglévő, mesterségesen alacsonyan tartott árakhoz – vélekedett Veronika Grimm, a szakértői testület társelnöke.

Siegfried Russwurm, a Német Ipari Szövetség elnöke szerint nagyjából 90 milliárd euró lehet a rendszer költsége. A szakszervezeti és tudományos képviselőkből álló bizottság javaslatát minden bizonnyal bevezeti az Olaf Scholz által vezetett koalíciós kormány. A kancellár még szeptember végén jelentette be, hogy 200 milliárd euró értékben létrehoz egy bizonyos fogyasztóvédelmi „védőpajzsot”, akkor azonban nem részletezte a terv részleteit. 

A javaslat éles ellentétet képez azzal a korábbi rendszerrel, amelyben további gázilleték sújtotta volna a fogyasztókat októbertől kezdve. A cél az lett volna, hogy kompenzációt nyújtsanak az energiaszolgáltatóknak a megnövekedett importköltségekért cserébe. Az árplafon ugyan nagyobb népszerűségnek örvend, az azonban kérdéses, hogy mennyiben éri el a célját, tehát mennyiben szorítja rá a fogyasztókat a spórolásra. 

Hiába ugyanis a kormány kommunikációja, a német lakosság gázfogyasztása megemelkedett 2021 októberéhez képest. A 200 milliárd eurós támogatási csomaggal szemben több uniós ország is fenntartásokkal viseltetik. Lengyelország szerint például azzal, hogy támogatja a saját vállalkozásait, Németország tönkreteszi az EU belső piacát, ráadásul ellenzi a gázárak páneurópai felső határát is.