El kell kezdeni visszapótolni a felszabadított stratégiai üzemanyagokat

DSC0526
2022.10.13. 11:21
A kormány kiemelt célja, hogy a lakosság és a gazdaság számára folyamatosan biztosítva legyen a megfizethető üzemanyag. A nyáron felszabadított stratégiai tartalékok jelentős hányadának visszatöltése még az idén megvalósulhat, ennek első részleteként csaknem 50 millió liter gázolaj megvásárlásáról született döntés – jelentette be Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára.

Steiner Attila, a TIM államtitkára emlékeztetett arra, hogy korábban a kormány a hazai üzemanyag-ellátás biztosítása érdekében augusztusban 184 millió liter dízelolajat szabadított fel az ország stratégiai tartalékaiból. A felszabadított készlet a stratégiai gázolajkészlet 38 százalékát, a gázolaj előállítására alkalmas kőolaj- és dízelkészletnek pedig együttesen a 24 százalékát tette ki.

A szabályok értelmében a visszapótlással 2023. április 1-ig kell végezni.

Ezért a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) pályázatot hirdetett, így még az idei évben megvalósulhat 47,8 millió liter gázolaj beszerzése – a felszabadított készlet fennmaradó részének visszatöltésére további pályázatok keretében kerül majd sor.

A minisztérium a sajtóközleményében felhívja a figyelmet, hogy a magyar benzinkutakon folyamatosan biztosítva van az ellátás, a hazai üzemanyag-termelés és a készletek megfelelő mennyiségben rendelkezésre állnak arra, hogy kiszolgálják a lakosság igényeit. Felhívják a figyelmet arra, hogy a számításuk szerint a tavaly novemberben bevezetett benzinárstopnak köszönhetően a magyar emberek a legalacsonyabb árat fizetik az üzemanyagért egész Európában.

(Borítókép:  Kaszás Tamás / Index)