Megugrott a benzinkutak forgalma, de a százhalombattai finomító karbantartása bezavarhat

DSZZS20220524055
2022.10.17. 15:54
Lassan, de biztosan küszöbön áll a százhalombattai finomító újabb karbantartása, ugyanakkor jelentősen nőtt az első kilenc hónapban a nagy márkákhoz tartozó benzinkutak forgalma.

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalatai által forgalmazott üzemanyag mennyisége 25,7 százalékkal, 1,3 millió literre nőtt 2022 első kilenc hónapjában. Az érintett termékek országos kiskereskedelmi forgalmának bővülése ennél kisebb mértékű volt – számolt be a Világgazdaság.

Grád Ottó, a szövetség főtitkára ezt azzal indokolta, hogy „az országos növekedés azért jóval kisebb a MÁSZ-tagokénál, mert a hazai töltőállomásoknak csak az 51 százaléka tartozik a tagvállalatainkhoz, a többi a kisebb piaci szereplőké, amelyeknek viszont esett az értékesítése”. A KSH adatai szerint az év első nyolc hónapjában a hazai kiskereskedelmi benzineladás az előző évi azonos időszakhoz képest nyolc százalékkal, 1,4 millió literre, a gázolajé pedig 17 százalékkal, 2,8 millió literre nőtt.

Az összes növekedés mintegy 14 százalékos.

Grád Ottó magyarázata szerint lényegében a piac belső szerkezetének átrendeződése folytatódott: a kisebb, úgynevezett fehér kutak forgalma átterelődött a nagyobb, színes kutakhoz. Ennek pedig a szövetség főtitkára szerint két oka van.

  1. Nincs árkülönbség – mindenütt 480 forintba kerül a normál benzin és a normál gázolaj literje –, ezért értelme sincs elautózni egy kisebb vagy diszkontkúthoz.
  2. Azok a kis töltőállomások, amelyek – miután nem jutottak importhoz – a Mollal szerződtek, de a Moltól a szükségesnél kevesebb üzemanyagot vásárolhatnak.

„A kis kutak továbbra is az igényelt mennyiségnek csak a 25 százalékát kapják a Moltól” – válaszolt a gazdasági lapnak Egri Gábor, a kis kutakat tömörítő Független Benzinkutak Szövetségének elnöke, aki kiemelte: emögött piaci kiszorítást éreznek.

Lesznek még karbantartások

A prémiumtermékek forgalma tovább esett az adatok szerint, ennek az lehet az oka, hogy jelentős részben szabadáras termékekről van szó – a prémiumbenzin értékesítése 41,2 százalékkal csökkent, a prémiumgázolajé csak 35,4 százalékkal.

A szövetség főtitkára éves szinten is a jelenlegihez hasonló értékesítési tapasztalatokra számít.

Ez azt jelenti, hogy a MÁSZ-tagok forgalma körülbelül 25 százalékkal lesz nagyobb a 2021-esnél, hiszen fennmarad a kis kutak mennyiségi korlátja, az országos kiskereskedelmi értékesítés többlete pedig nyolc-tíz százalékos lesz az egy évvel korábbira vetítve, további kútbezárásokra nem számítanak. 

Ezzel együtt nagy kérdés, hogy a termelésre, főleg a gázolajtermelésre hogyan hatnak az október végén, november elején várható kisebb leállások Százhalombattán, de ezek messze nem olyan nagy karbantartások, mint a nyáriak voltak

– emelte ki a lapnak Grád Ottó.

(Borítókép: A Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítója 2022. május 24-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)