Befolyásos nővel szelfizett Varga Mihály Amerikában

2022.10.17. 15:27
Az elmúlt napokat Washingtonban töltötte Varga Mihály, ahol a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank évenkénti találkozóján vett részt. A magyar pénzügyminiszter szelfit is hozott Amerikából, nem mással, mint az IMF vezérigazgatójával, Kristalina Georgievával fényképezkedett.

Thank you, Madame Managing Director!

– írta közösségi oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter az IMF vezérigazgatójával, Kristalina Georgievával készített közös fotó mellé. Ismertette, hogy Georgievával a washingtoni közgyűlésen váltott szót, majd a „családi fotóalbumok számára lőttek egy képet”.

Néhány éve még elképzelhetetlen lett volna egy ilyen felvétel, hiszen az IMF jó darabig lényegében szitokszó volt itthon. Mint ismert, a 2008–2009-es gazdasági világválság okozta károk enyhítésére az akkori magyar kormány húszmilliárd eurós kölcsönt kapott, amelynek a nagy részét az IMF adta. Ennek a törlesztése végül 2016 áprilisára fejeződött be.

Minta a válságkezelésre

Varga Mihály a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap éves közgyűlésének plenáris tanácskozása után úgy fogalmazott, hogy Magyarország a 2010 után mutatott teljesítményével ma már egyfajta mintát is jelent a sikeres válságkezelésre, ezért odafigyelnek ránk. Kiemelte, hogy hazánk ma már a segítő, a donorországok közé tartozik, így tárgyalt a Világbank alelnökével is, akivel arról állapodott meg, hogy keresik azokat a lehetőségeket, amelyek révén magyar vállalatok bekapcsolódhatnak a világbanki finanszírozásból megvalósuló ukrajnai programokba.

A magyar pénzügyminiszter az európai országcsoportot képviselő kormányzóhelyettesként részt vett a Nemzetközi Monetáris és Pénzügyi Bizottság plenáris ülésén, ahol érzékeltetni akarta régiónk speciális helyzetét, amelyben Közép- és Kelet-Európa az orosz–ukrán háború közvetlen közelsége miatt van. Ebben az energiakitettség nagyon fontos kérdés, amire válaszokat kell találni az alternatív lehetőségek megtalálásán keresztül, ugyanakkor a szankciós energiaválság kezelése is feladata a régió országainak.

Kezelni kell az inflációt

A Világbank és az IMF éves közgyűlésén bemutatták a valutaalap friss gazdasági előrejelzését. A helyzet drámai megváltozását mutatja, hogy míg a tavaszi gazdasági összefoglaló címe az volt, hogy A háború visszaveti a gazdasági kilábalást, a héten kiadott dokumentum már úgy foglalja össze a helyzetet, hogy Szembeszállni a megélhetési költségek által okozott válsággal, ami azt is jelenti, hogy a világ jó részében idén és jövőre is az infláció okozza majd a legnagyobb gondot.

Erre mutatott rá Kristalina Georgieva vezérigazgató is a sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott: az infláció azt jelenti, hogy a lakosság jó része gazdasági válságot érzékel majd, még akkor is, ha országában a gazdasági növekedés összesített száma nem kerül a negatív tartományba. Arra látnak esélyt, hogy a jövő évi globális gazdasági növekedés történelmi mélypontra, két százalékra kerül. Kína gazdasági növekedése ugyanakkor ismét erőre kaphat, az idei 3,5 százalék után jövőre már a 4,5 százalékot közelítheti.