Sem a piacok, sem a forint nem könnyezi meg Liz Truss lemondását

GettyImages-1243769324
2022.10.20. 15:53
Lemondott a brit miniszterelnök, de ezt a piacok már korábban beárazták, ezért enyhén reagáltak a hírre. A forint jól kezdte a napot és délután tovább erősödött.

Mint ahogy megírtuk, Liz Truss bejelentette, hogy lemond a Konzervatív Párt vezetői és Nagy-Britannia miniszterelnöki posztjáról, és elismerte, hogy nem tudja teljesíteni azokat az ígéreteket, amelyeket akkor tett, amikor a párt vezetői pozíciójáért indult.

az Egyesült Királyság történetének harmadik miniszterelnöknőjének lemondását már korábban beárazta piac.

Döntésére már napok óta számított mind a nemzetközi, mind a brit média, ezért feltehetően már korábban készült erre a tőzsde. Az angol piacokon a bejelentést követően az FTSE minimálisan gyengült, de érdemi elmozdulásról nem beszélhetünk.

AZ ELMÚLT NAPOK BRIT BELPOLITIKAI KÁOSZA UTÁN NEM VOLT VÁRATLAN A KORMÁNYFŐ LEMONDÁSA, EZZEL KÜLÖN KÜLPOLITIKAI ELEMZÉSÜNKBEN FOGLALKOZTUNK.

A forintot se nagyon érdekli

Csütörtökön folyamatosan erősödött a forint, amelyet a brit miniszterelnök lemondása se zavart meg. Az euro/forint árfolyam délután (16.30-kor) már 408 forint körül mozog. Egy dollárért pedig 415-416 forintot kértek. A magyar fizetőeszköz csütörtökön már 1,3 százalékos erősődést produkált az euróval szemben, ez a hét első feléhez képest komoly változás. Elemzők szerint a forintnak segít a nemzetközi környezet is, az euró is erősödik a dollárral szemben.

(Borítókép: Alastair Grant – Pool / Getty Images)