Csődhullám fenyegeti a gyümölcs- és zöldségágazatot

GettyImages-1266335642
2022.10.20. 10:24

A Freshfel Europe az energiaárak példátlanul magasra emelkedő szintje miatt felszólítja a hatóságokat, hogy tegyenek lépéseket a gyümölcs- és zöldségágazatra gyakorolt messzemenő hatások enyhítésére – áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jelentésében

A magas villamosenergia- és gázárak, valamint a termelési alapanyagok, a szolgáltatások és a logisztika növekvő árai miatt a friss termékeket előállító vállalkozásokat komoly gazdasági nehézségek, sőt akár a csőd veszélye is fenyegetheti. Ezeket az áremelkedéseket a kis árrés miatt a lánc már alig tudja elnyelni, eddig nem terhelték a fogyasztókra.

A friss gyümölcsök termesztése és forgalmazása az ellátási láncban különböző célokra igényel energiát. A kültéri termelésnél áramra van szükség a megfelelő öntözéshez, a beltéri termelésnél pedig hőmérséklet-szabályozásra és megfelelő világításra. A csomagoló és tároló létesítményeknek bizonyos szintű hűtésre és hőmérséklet-szabályozott légkörre van szükségük, csak úgy, mint az érlelő létesítményeknek. A logisztika és a szállítás szintén energiát igényel. Az elosztó központoknak és a kiskereskedőknek is megfelelő körülményeket kell biztosítaniuk ahhoz, hogy a fogyasztók friss és biztonságos termékeket kapjanak.

Egyenlőtlen feltételek

Ebben az energiaválságban a friss termékeket előállító vállalkozásoknak különböző szerződéses feltételekkel kell szembenézniük, valamint energiafüggőségük is eltérő lehet. Emiatt az EU különböző nemzeti energiapiacai egyenlőtlen versenyfeltételek között működnek. 

Néhány frissáru-ipari szereplőnek az előző évinél akár tízszer magasabb villamosenergia-számlákkal kell szembenéznie. Az emelkedő energiaárak jelentős gazdasági nyomást gyakorolnak az európai frissáru-ágazatra, amely nagyon szűk árrésen belül működik. 

Mivel a fogyasztók vásárlóereje a magasabb energiaszámlák miatt csökken, a Freshfel Europe a friss termékek fogyasztásának 10 százalékos csökkenését is észleli az elmúlt hónapokban. Ez tovább súlyosbítja a frissáru-ágazat jövedelmezőségi kihívásait. A gazdasági nehézségek vagy akár a piaci szereplők csődje is valószínű, ha nem találnak gyorsan megoldást.

A többi élelmiszerágazat kiskereskedelmi árai az utóbbi időben 15-20 százalékkal emelkedtek, ezt a többletköltséget a fogyasztókra hárítják. Ez az áthárítás még nem tükröződött a fogyasztók által fizetendő gyümölcs- és zöldségárakban. Bár a friss termékek továbbra is az egyik legmegfizethetőbb és legtáplálóbb élelmiszerkategóriák közé tartoznak, pozíciójuk most veszélybe került. 

Csökkenhet a kínálat

Középtávon az élelmiszer-biztonságot veszélyezteti, hogy a termelők és kereskedők képesek-e gazdaságilag fenntarthatóak maradni az energiaválság alatt. A friss termékek kínálata csökkenhet, mivel a termelők tönkremennek vagy betakarítatlanul hagyják a gyümölcsöket, zöldségeket, mivel nem tudják tárolni azokat. Az üvegházakban a fűtés vagy a világítás korlátozása miatt a termelési időszak megrövidülhet.

Továbbá a megfelelő hőmérséklet-szabályozás hiánya miatt fennáll a növények nem megfelelő fejlődésének veszélye, ami csökkenti a terméshozamot. Mindez hatással lehet az ellátásra, amelyet ráadásul az éghajlatváltozás is egyre inkább befolyásol.

A Freshfel Europe felszólítja a regionális, nemzeti és európai döntéshozókat, hogy fontolják meg az összes szükséges intézkedést annak érdekében, hogy a frissgyümölcs- és zöldségágazat ismét bizonyítsa rugalmasságát, hogy továbbra is minőségi, ízletes, változatos, biztonságos és megfizethető friss gyümölcsöt és zöldséget tudjon biztosítani az európai fogyasztóknak. 

(Borítókép: Michael M. Santiago / Getty Images)