Zűrzavart okozhat a piacokon az orosz fém

2022-10-20T200240Z 1240097682 RC205X9EKUWP RTRMADP 3 RUSSIA-ECON
2022.10.21. 10:57
Az Oroszországból származó fémek piactorzító hatásától tartanak a kereskedők, ezért arra kérték a világ vezető fémtőzsdéjét, hogy tiltsa be az azzal való kereskedést. Az orosz gyártók a hír hallatára szokatlanul nagy mennyiségű alumíniumot küldtek a brit raktárakba.

Komoly nyomást gyakorolnak a kereskedők a londoni fémtőzsdére (LME). Azt szeretnék elérni, hogy a világ legnagyobb fémbörzéje tiltsa be az Oroszországból érkező fémekkel való kereskedést, mivel azok torzítják az olyan nyersanyagok piaci árát, mint az alumínium, vagy a rész – írja a Financial Times.

Az orosz fémek nemkívánatosságával azonban nem minden kereskedő ért egyet, ami épp kritikus pillanatban okoz feszültséget. A fémgyártók és -felvásárlók ugyanis jövő héten ülnek össze Londonban, hogy véglegesítsék a jövő évre vonatkozó szállítási szerződéseket.

Kérdéses, hogy az olyan fémipari óriásvállalatok, mint a Glencore, megújítják-e az orosz gyártókkal fennálló hosszú távú szerződéseiket.

Amennyiben az LME továbbra is befogadja az orosz fémet, ám a kereskedők elkerülik azt, akkor óriási készlet halmozódhat fel a raktárakban, ez a bőség pedig torzító hatással lehet a piacra.

Nem nézik ölbe tett kézzel

Az orosz gyártók nem nézik ölbe tett kézzel a londoni folyamatokat, és akcióba lendültek. Péntek óta közel 200 ezer tonna orosz alumínium került az LME raktáraiba, ami szokatlanul nagy mennyiségnek számít. Igaz, a szállítmány nagy része Indiából származik, ám elég volt ahhoz, hogy félelmet keltsen a piaci szereplők körében.

Oroszországhoz köthető a világ alumíniumtermelésének 6 százaléka, míg a rézpiaci tortából 5, a nikkelből 7 százalékot hasít ki.

(Borítókép: Alexander Manzyuk / Reuters)