Így szegényedünk Magyarországon: évek óta először elmarad a béremelések mértéke az inflációtól

GettyImages-1431878093
2022.10.21. 08:54
A harmadik negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 1579 forint volt, ami 11 százalékos növekedés az előző év azonos időszakában mért 1429 forinthoz képest – állítja egy új tanulmány.

A munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder csaknem 7 ezer munkavállaló béradatait dolgozta fel az elemzésében. A statisztikák alapján

a régiók többségében 1400 és 1600 forint között mozog a fizikai dolgozók átlagórabére.

Közép-Magyarország és a főváros ugyanakkor kiugrik a magyarországi mezőnyből: ezeken a területeken az órabérek átlagos nagysága már meghaladta a 2000 forintos szintet is.

Trendforduló

Hamrák Viktor, a Trenkwalder szolgáltatási igazgatóját idézve az MTI kiemelte: fordulóponthoz ért a magyarországi munkaerőpiac, 

hosszú évek óta nem volt példa arra, hogy a béremelések mértéke elmaradjon az infláció mögött.

A fizikai munkabérek reálértéke jelenleg 9 százalékkal kisebb, mint 12 hónappal ezelőtt volt.

Ugyanakkor jelezte, az eltérésnek ez a mértéke várhatóan nem lesz tartós, a munkáltatók többsége hagyományosan az év elején emeli a béreket, és a minimálbér jövő évi emelkedése is felfelé fogja mozdítani az átlagórabéreket.

Csak 10 százalékos a bérnövekedés

A Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég ezzel egy időben több mint 60 nemzetközi cég magyarországi leányvállalatánál dolgozó csaknem 500 középvezető béradatait vizsgálta meg. A 700 ezer és 1 millió forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottaknál a béremelkedés mértéke az idén a harmadik negyedévben átlagosan 10 százalék volt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Hajnal Péter, a Moore Hungary ügyvezető partnere a közleményben megjegyezte, a középvezetői szegmensben is arra számítanak, hogy

a cégek nem tudják majd az inflációt teljesen kompenzálni a béremeléssel.

Az energia- és egyéb működési költségek brutális emelkedése miatt sok cégnél jelenleg a folyamatos működés biztosítása a fő cél.

Felértékelődik a stabil munkahely

Valamivel jobb helyzetben vannak a nemzetközi piacokon működő cégek, amelyeknek központjai euróba átszámolva kevésbé érzik majd meg a várható béremelkedést. A recessziós hangulatban ugyanakkor a munkavállalók körében kezd felértékelődni a stabil, biztos munkahely lehetősége, így reálbércsökkenés esetében sem várható a fluktuáció megerősödése a következő időszakban  tette hozzá Hajnal Péter.

(Borítókép: Chen Jimin/China News Service/Getty Images)