Orosznak gondolt drónok borzolják a norvég kedélyeket

2022.10.21. 15:19
Több, ismeretlen eredetű drónt is észleltek az elmúlt hónapokban Norvégia légterében. Az északi állam szerint Oroszország áll a többi között olaj- és gázmezők körül ólálkodó minirepülőgépek mögött.

Az elmúlt hónapokban több, a norvég olaj- és gázmezők, illetve egyéb, alapvető infrastruktúrát biztosító épületek közelében láttak drónokat – írja az Euronews. A norvég rendőrség biztonsági szolgálatának helyettes szóvivője szerint a drónrepüléseket úgy hajtják végre, hogy nehéz legyen kideríteni, kihez köthető, ugyanakkor azt gyanítják, hogy oroszok állnak a háttérben.

„Oroszország többet nyerhet és kevesebbet veszíthet azzal, ha most hírszerzési tevékenységet folytat Norvégiában, mivel az ukrán háború miatt szorult helyzetben van, a szankciók miatt elszigetelődött”

– tette hozzá a helyettes szóvivő.

Az elmúlt hónapokban legalább hét orosz állampolgárt tartóztattak le Norvégiában drónok reptetéséért vagy azért, mert tiltott területeken készítettek fotót.

A norvég törvények értelmében orosz állampolgároknak és vállalatoknak tilos drónokat használniuk Norvégia területén.

„Nem elfogadható, hogy külföldi hírszerzők drónokkal repüljenek norvég repülőterek felett. Az oroszok nem használhatnak drónokat Norvégiában, és nem akarjuk, hogy bárki is ilyen eszközöket használjon az ország kulcsfontosságú létesítményei felett” – mondta Jonas Gahr Störe norvég miniszterelnök.