Varga Mihály bemondta, amit hallani akart a gazdaság

D  MJ20220916025
2022.10.24. 13:16
Magyarországnak „jó esélye” van arra, hogy elkerülje a recessziót, a gazdasági növekedés jövőre 1 százalék körül lehet – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter hétfőn egy üzleti konferencián.

Varga Mihály szerint a gazdasági növekedés jövőre lassulni fog, de ez 2023 második felétől ismét gyorsuló pályára állhat. „Számításaink szerint Magyarország gazdasági növekedése idén 4,5 százalék körül lesz” – mondta Varga Mihály az Amerikai–Magyar Kereskedelmi Kamara által szervezett üzleti fórumon, a Reuters beszámolója alapján.

A miniszter ismertette, hogy a magas beruházási ráta és az erős munkaerőpiac továbbra is támogatni fogja a magyar gazdaságot

– míg az erős fogyasztás várhatóan enyhülni fog a magas inflációs közegben.

A háborúnak nincs negatív hatása a foglalkoztatási adatokra. A munkaerő-kereslet a harmadik negyedévben is erős maradt

– hangsúlyozta a pénzügyminiszter, aki hozzátette: „több uniós országgal ellentétben Magyarországnak jó esélye van arra, hogy 1 százalék körüli gazdasági növekedéssel elkerülje a gazdasági recessziót. 2023-ban vagy 2024-ben fokozatosan visszatérünk a korábbi, 4 százalék körüli növekedési pályára.”

Varga Mihály hozzátette: reményei szerint a költségvetés októberben ismét többletet mutat majd a múlt havi 181 milliárd forintos eredmény után, amit a kiadások visszafogására tett kormányzati lépések is segítenek. A miniszter bízik abban, hogy még az év vége előtt sikerül megállapodni az Európai Unióval, amely politikai aggályok miatt befagyasztotta a Magyarországnak szánt forrásokat.

Varga Mihály a közösségi oldalán öt pontban foglalta össze, hogy az Amerikai–Magyar Kereskedelmi Kamara előtt mit mondott:

  1. a magyar gazdaság elkerülheti a jövő évi recessziót,
  2. lezárjuk a vitás kérdéseket az EU-val,
  3. szeptember után október is többletes lehet a büdzsében,
  4. a munkaerőpiac továbbra is kedvező,
  5. 2020-ban az amerikai cégek teremtették a legtöbb új munkahelyet Magyarországon.

Varga Mihály optimista

Ahogy arról az Index korábban beszámolt, az idén 4 százalék lehet a gazdasági növekedés a kormány becslése szerint, de a legnehezebb várhatóan a jövő év lesz. Varga Mihály pénzügyminiszter egy gazdasági konferencián kiemelte: bár Magyarország földrajzilag közel van az orosz–ukrán háborúhoz, a hazai gazdaság középtávú kilátásai nem annyira vészesek.

A magyar kormány 2010-ben nagyon nehéz gazdasági helyzetben volt, ugyanakkor a bajt sikerült elhárítani, és a magyar gazdaság stabil növekedési pályára állt – világított rá a videóüzenetben Varga Mihály pénzügyminiszter, aki szerint ez annyira jól sikerült, hogy 2019-re Magyarország lett az EU leggyorsabban fejlődő gazdasága. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy

HÁBORÚS IDŐKBEN BONYOLULTABB A HELYZET.

A tárcavezető szerint ilyenkor ugyanis mások bajával is foglalkoznunk kell, amelyek átjönnek a szomszédból. Bár Magyarország fizikailag közel van a háborúhoz, a magyar gazdaság középtávú kilátásai nem annyira rosszak. A pénzügyminiszter szerint helyes politikával el lehet kerülni a recessziót, de csak 2023–2024-ben térhet vissza Magyarország a növekedési pályára. 

(Borítókép: Varga Mihály 2022. október 24-én. Fotó: Mészáros János / MTI)