2024. június 21. 15:00
Szlovákia
Ukrajna
Düsseldorf Arena II. forduló
2024. június 21. 18:00
Lengyelország
Ausztria
Olympiastadion II. forduló
2024. június 21. 21:00
Hollandia
Franciaország

Beszakadt a gázár, de miért?

GettyImages-1235892402
2022.10.25. 14:33
Minden jel szerint a piac megoldotta a gázárak helyzetét – mondta az Indexnek Gaál Gellért, a Concorde vezető elemzője, aki szerint három tényező vezetett október közepén ahhoz, hogy száz eurónál alacsonyabb áron lehetett a gázzal kereskedni.

A referenciaértékként szolgáló TTF holland gázárak alapján már szeptember előtt élesen látható a trendforduló, jelenleg bőven 100 EUR/MWh alatt lehet ezzel az energiahordozóval kereskedni. Ugyanakkor a földgáz ára június eleje óta új mélyponton van, ami mintegy hetven százalékkal alacsonyabb az augusztusi csúcsokhoz képest. Az Index által megkérdezett szakértő szerint összességében három tényező vezetett ehhez a fordulóponthoz.

  1. A gáztárolók töltöttségi szintje Európa országaiban novemberben mindenhol elérte a legalább nyolcvanszázalékos szintet. A magyarországi földgáztárolók töltöttsége 4,938 milliárd köbméter volt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) október 15-i adatai szerint, ami az összkapacitás 78,02 százaléka, és meghaladja az éves lakossági fogyasztást (124,6 százalék).
  2. Európa szinte minden országa érdemben tudta csökkenteni a keresletét. Ezzel reagáltak arra, hogy az európai vezetők szerint Vlagyimir Putyin fegyverként használja az orosz nyersanyagokat. Erre jó példa, hogy Németországban a napokban 31 százalékkal kevesebb gáz fogyott az előző négy év átlagához képest. A szokatlanul meleg időjárás mellett ebben a fokozott fogyasztói tudatosság is szerepet játszott. 
  3. Az idei tél előrejelzések szerint enyhébb lesz a vártnál, ez pedig elősegítheti Európában a takarékos felhasználást.

„Úgy néz ki, hogy a piac megoldotta a helyzet” – foglalta össze Gaál Gellért, a Concorde vezető elemzője, aki hozzátette: Európa cseppfolyósítottföldgáz-részesedése (LNG) 2021-ben nagyjából húsz százalék volt, 2022-ban harminc, és ezt 2023-ban tovább kell növelni negyven százalékra, ha változatlan marad a kereslet és az időjárás.

Más elemzői vélemények szerint hatással volt még az árakra, hogy az Északi Áramlat vezetékek elleni támadások nem rázták meg a piacot. Emellett az se fűtötte fel a hangulatot, hogy Kína bejelentette, leállítja LNG-szállítmányait országuk biztos nyersanyagforrás-ellátása miatt.

A TTF holland gázárak alakulása:

ngeu com.png
Fotó: tradingeconomics.com; adatfelvétel: 2022. október 25. 9 óra 55 perc

(Borítókép: Gázvezetékek Oroszországban 2021. október 12-én. Fotó: Andrey Rudakov / Bloomberg via Getty Images)