Nagy bírságot osztott ki az MNB egy hazai banknak

2022.10.25. 12:49
A csalásmegelőzési rendszer, a projekthitelezés, a monitoring, a behajtási tevékenység, az értékvesztésképzés és az informatika területén feltárt problémák miatt a jegybank 25 millió forint bírságot szabott ki a Duna Takarék Bank Zrt.-re, közölte kedden a Magyar Nemzeti Bank.

Az MNB hangsúlyozta, hogy a feltárt hibák nem érintik a bank megbízható működését.

Részletezték, hogy az MNB a csalásgyanús esetek nyomon követésére szolgáló nyilvántartás vezetésénél fedezett fel hiányosságokat, illetve nem találta megfelelőnek a hitelintézet szokatlan tranzakciókat szűrő, felhőalapú monitoringrendszerét sem.

Ezen felül kifogások merültek fel az ügyfélminősítés, valamint a projekthitelezési gyakorlat és szabályozás területén is. Az MNB szerint nem volt teljes mértékben jogszerű a bank hitelbírálati folyamata és problémásügy-kezelése, illetve a projektfinanszírozás szabályozása és adatszolgáltatása.

A jegybank azt is megállapította, hogy a hitelintézet nem rendelkezik egységes dokumentációval az értékvesztés területén, hiányos a várható veszteségek becslésén alapuló számviteli besorolási folyamat.

Elmaradt továbbá például egyes informatikai frissítések telepítése, illetve nem minden esetben kezelték megfelelően a felhasználói jogosultságokat. A bírság meghatározásakor súlyosbító körülménynek számított, hogy egyes jogsértések jelentős kockázatot hordoznak magukban, illetve több probléma már a korábbi felügyeleti vizsgálatnál is felmerült, írja az MTI.

Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor az MNB, hogy a hitelintézet már a vizsgálat során több hiányosságot kiküszöbölt, vagy jelezte javítási szándékát – olvasható a jegybank közleményében.