Négyezer embert bocsát el a Philips

GettyImages-1234848970
2022.10.25. 11:05
A holland Royal Philips egészségügyi technológiai vállalat mintegy négyezer munkahely leépítését tervezi, mivel új vezetője megkezdi az üzletág átalakítását, amelyet egy, több millió hibás orvosi eszközük miatt indított jogi eljárás sújtott.

A csoport közölte, hogy a létszám 5 százalékát kitevő elbocsátásokat azonnal megkezdik, hogy évente mintegy 300 millió eurót (124 milliárd forintot) takarítsanak meg, miközben az ellátási láncok akadozásai miatt is nyomás nehezedik rá − írta meg a Financial Times

A leginkább izzóiról ismert vállalat részvényei késő délelőttre 3 százalékkal 12,93 euróra estek Európában, ezzel az elmúlt egy évben mintegy 68 százalékkal csökkent az értékük.

A bejelentés akkor történt, amikor a Philips 1,3 milliárd eurós (537 milliárd forintos) veszteséget jelentett a harmadik negyedévről, ami nagyrészt a légzőszervi üzletágának leírása miatt következett be, aminek több mint 5 millió gépet kellett visszahívnia vagy megjavítania, amelyeket elsősorban alvási apnoéban szenvedő betegek légzésének segítésére használtak. A vállalat az előző év azonos időszakában közel 3 milliárd eurós (1240 milliárd forintos) nettó nyereséget ért el.

Az elbocsátások a legújabb jelei annak, hogy a Philipsnél, amely egykor a világ egyik vezető elektronikai konszernje volt, a gépek hibás alkatrészének felfedezése milyen áldozatokat szedett. Az ellentmondás, amely egészségügyi károsodásokról szóló kereseteket és az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálatát eredményezte, idén kényszerítette távozásra Frans van Houten vezérigazgatót, aki a közelmúltban a Philips egészségügyi technológiákra való átállását vezette.

(Borítókép:  Beata Zawrzel / NurPhoto / Getty Images)