Európa kifut az időből, hogy még a tél előtt gondoskodjon a gázellátásról

GettyImages-1236639994
2022.10.26. 15:00
Az európai miniszterek egy diplomata szerint júliusban csodát tettek, amikor mindössze hat nap alatt megállapodtak a gázszükséglet csökkentéséről. Azóta a blokk időbeosztása egyre csúszik, és mostanra már nem valószínű, hogy a kulcsfontosságú új intézkedések télre életbe lépnek.

Minden jel szerint a piac megoldotta a gázárak helyzetét, amihez három tényező vezetett:

  • a gáztárolók töltöttségi szintje Európa országaiban novemberben mindenhol elérte a legalább nyolcvanszázalékos szintet,
  • Európa szinte minden országa érdemben tudta csökkenteni a keresletét,
  • és az idei tél előrejelzések szerint enyhébb lesz a vártnál, ez pedig elősegítheti Európában a takarékos felhasználást.

A miniszterek keddi ülésükön újabb határidőt szabtak meg, és most arra törekednek, hogy november 24-én – jóval a téli fűtési szezon előtt – megegyezzenek az energiaárak megfékezésére irányuló legújabb javaslatokról. Ha sikerül is, az olyan kulcsfontosságú intézkedések, mint az új piaci referenciaérték, csak tavasszal lépnek életbe.

Brüsszeli csúcstalálkozójukon az uniós tagállamok vezetői megállapodtak az energiaárak leszorításáról. Az árplafonokra vonatkozó tervek azonban a Bloomberg szerint továbbra is technikai problémákba és politikai vitákba ütköznek. A piac ad egy szusszanásnyi időt a döntéshozóknak: Európában jelenleg túlkínálat van gázból, mivel Európa cseppfolyósítottföldgáz-részesedése, az LNG-hajók behozatalára tett erőfeszítéseket segíti a szokatlanul meleg időjárás, de ahogy a teljes energiaválság kockázata csökken, úgy csökken a cselekvés lendülete is.

Az EU következő kihívásai az árplafonokkal

Júliusban, amikor Moszkva megszorongatta a gázellátást, és az európai energiapolitika újragondolására késztette a blokkot, 15 százalékos önkéntes célkitűzésben állapodott meg a kereslet csökkentésére, amelyet szükség esetén kötelezővé is lehet tenni. Az EU azóta lehetővé tette a kormányok számára, hogy korlátozzák az energiaipari vállalatok nyereségét és bevételeit, és a bevételeket a fogyasztókhoz irányítsák.

A kulcskérdés most az, hogy a blokk képes lesz-e a gázárakra vonatkozó felső határ megállapítására. Az egyik egyre nagyobb teret nyerő ötlet egy dinamikus árfolyosó létrehozása az irányadónak számító holland gáztőzsdén (TTF) és más csomópontokon. Kadri Simson energiaügyi biztos jelezte, hogy a november 24-i ülés előtt lehetséges, hogy javaslatot tesznek erre az intézkedésre. Ez csak egy hetekig tartó folyamat kezdete lenne.

A másik kérdés a villamosenergia-termeléshez felhasznált gáz árának korlátozására vonatkozó plafon, amelyet a tagállamok egy csoportja támogat. A bizottság azonban a keddi ülés előestéjén közzétett egy dokumentumot, amelyben rávilágít a terv számos kihívására, például arra, hogyan lehetne megállítani a gázkereslet és az EU-n kívüli országokba áramló villamos energia növekedését.

Egy másik kihívás, hogy egyes diplomaták szerint nem lehetséges, hogy mindkét típusú árplafon egyszerre kerüljön bevezetésre.

Több uniós ülésen még az árplafon definícióját is szándékosan homályban tartják, és egyes országok még mindig nem tudnak megegyezni abban, hogy miként határozzák meg a jelentését.

„Körülbelül 15 tagállam van, amely egy ideje közösen érvelt amellett, hogy erőteljesebben bele kell avatkozniuk a piacba, bár a 15 tagállamnak különböző elképzelései vannak arról, hogy ezt pontosan hogyan is kellene csinálni” – mondta Rob Jetten holland energiaügyi miniszter, aki szerint el kell kerülni az elhamarkodott döntéseket.

(Borítókép: Andrey Rudakov / Bloomberg / Getty Images)