Nagyarányú kirúgáshullámmal ellensúlyozza a veszteséget a bankóriás

2022.10.27. 13:50
Jelentős mértékű tőkeemelés mellett csoportos létszámleépítést vonnak maguk után a gyenge negyedéves eredmények a Credit Suisse-nél. A svájci pénzintézet célja, hogy nyereségessé tegye az üzletmenetet.

Történelmi jelentőségű átalakítási tervet mutatott be a svájci Credit Suisse pénzintézet a csalódást keltő negyedéves jelentések hatására. Az alpesi ország második legnagyobb bankja több milliárd frankos tőkeemelést, a befektetési banki üzletág kiszervezését és több ezer munkahely leépítését jelentette be csütörtökön. A terv célja az üzletmenet nyereségessé tétele az elmúlt időszak vesztesége után – közölte a vezetőség.

A Credit Suisse szeptember végén záruló harmadik negyedéves gyorsjelentése szerint

342 millió svájci frank (140,187 milliárd forint) veszteséget könyvelt el az egy évvel korábbi 1,008 milliárdos negyedéves nyereség után. Az árbevétel az előző év azonos időszakához képest 30 százalékkal, 3,804 milliárd svájci frankra esett.

Az első kilenc hónapban a veszteség 1,943 milliárd svájci frank volt, míg egy évvel korábban 1,064 milliárdos nyereséggel zárt a társaság.

Tőkeemelés, kiszervezés, csoportos leépítés

A Credit Suisse 4 milliárd svájci frank értékben új részvényeket bocsát ki. Ebből a szaúdi központi bank 1,5 milliárd értékben jegyezhet, ezzel közel 10 százalékos részesedést szerez a pénzintézetben.

A bank történelmének eddigi legnagyobb szervezeti átalakításának részeként külön üzletágba szervezi a befektetési banki üzletágat, amely a jövőben Credit Suisse First Boston néven fut majd.

A pénzintézet célja, hogy 2025-ig 15 százalékkal, mintegy 2,5 milliárd svájci frankkal csökkentse kiadásait. A 2024 végéig tartó átalakítás várható költsége 2024 végéig elérheti a 2,9 milliárd svájci frankot.

A svájci bank csoportos létszámleépítésbe kezdett, mintegy 2700 álláshelyet szüntetnek meg, amit újabb elbocsátások követnek. A tervek szerint a létszám a jelenlegi 52 ezerről 2025-re 43 ezerre csökken.