Varga Mihály: A jövő évi nyugdíjemelés mértékéről csak decemberben döntenek

DSC08788
2022.10.27. 12:58
Varga Mihály az Idősek Tanácsa gyűlésén jelentette be, hogy áttervezik a 2023-as költségvetést és decemberben döntenek a nyugdíjemelés mértékéről.

Varga Mihály pénzügyminiszter az Idősek Tanácsa csütörtöki ülésén Budapesten arról beszélt, hogy 2023 nem lesz könnyű év, magasabb infláció és a gazdaság lassulása várható, ezért a kormánynak is újra kell terveznie a jövő évet.

Emiatt év végén áttervezik a 2023-as költségvetést, 

így a nyugdíjemelés mértékéről decemberben tud majd beszámolni, de emelés biztosan lesz

– szögezte le Varga Mihály.

A pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy 2010-hez képest a nyugdíjak átlagos összege 70 százalékkal, a vásárlóereje 20 százalékkal nőtt, a tervezettnél gyorsabban tudták visszaépíteni a 13. havi nyugdíjat is, és 2017 óta idén már negyedik alkalommal fizetnek nyugdíjprémiumot is.

A háború és a szankciók hatására előállt helyzet azonban jelentősen befolyásolja a gazdálkodást, ugyanakkor vannak célok, amelyeket nem szabad feladni. Továbbra is ragaszkodnak a nyugdíjak értékének megőrzéséhez, ezért idén három lépcsőben 14 százalékkal emelték a nyugdíjakat – mondta Varga Mihály.

A Magyar Nemzeti Bank inflációs előrejelzése alapján döntenek

Mint megírtuk, a magyar kormány korábban a 2023-as költségvetést még 5,2 százalékos inflációs becsléssel számolva tervezte meg, és ugyanekkora mértékű nyugdíjemeléssel kalkulált januárra. 

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az október 22-i Kormányinfón azt mondta, hogy mindig a Magyar Nemzeti Bank inflációs előrejelzése alapján határozzák meg a nyugdíjemelés mértékét. A legutóbbi kimutatás már 13 százalékos inflációt prognosztizál a 2023-as évre.

A nyugdíjba vonulás menete egyébként 2023-tól megváltozik, erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

(Borítókép: Varga Mihály 2020. december 28-án. Fotó: Trenka Attila / Index)