Végre jelentősen csökken az európai gázár, mutatjuk az okokat

32HB86J-highres
2022.10.28. 14:40
Többek között az is megtette a hatását, hogy az Európai Bizottság a jelek szerint felhagyott a javaslat kidolgozásával, miszerint a tengeren szállított kőolajhoz hasonlóan az orosz földgázellátást is fel kell függeszteni.

2022 októberének utolsó hetére a földgáz Európában irányadó holland TTF (Title Transfer Facility) árfolyama az augusztusban mért rekordmagas, 350 eurós értékének közel harminc százalékára, száz euró környékére esett vissza. Legújabb elemzésében az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány ennek okait elemezte.

A gázár esése mögött mindenekelőtt a túlkeresleti faktort kell keresni, miután a kormányok egymásra licitálva igyekeztek feltölteni gáztározóikat. Ennek hatására október 24-ig Európa gáztározói teljes kapacitásuk 94 százalékáig fel is lettek töltve, szemben a tavalyi év azonos időszakának 77 százalékos töltöttségével.

A tárolókapacitás közel maximális feltöltöttségének elérésével pedig jelentősen csökkent a gázkereslet, ami az árfolyam eséséhez vezetett. Bár a jelenlegi csökkenő tendencia három hónapja nem látott alacsony gázárat eredményezett, ez a tavalyi nyári szintnek még mindig több mint háromszorosa, aminek okai között az orosz–ukrán háború és az európai szankciók is jelen vannak – hangsúlyozza az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzése.

Texas is csökkenti az európai gázárat

A földgázár esése mögött az a tényező is állhat, hogy az Európai Bizottság a jelek szerint felhagyott a javaslat kidolgozásával, miszerint a tengeren szállított kőolajhoz hasonlóan az orosz földgázellátást is fel kell függeszteni.

Az Európában meghatározó gáztőzsde árfolyama 2020 óta lineáris, de növekedő pályán mozgott a háború kitöréséig. Ekkor egy óriási áremelkedés, úgynevezett árfolyamtüske következett, majd a szankciók földgázra való kiterjesztéséről való tárgyalások megkezdéséig mérséklődés

– írja az elemzés.

Szintén fontos összevető lehet a jelenlegi gázárcsökkenésben, hogy a Texasban található földgázmezőkön az utóbbi héten túlkínálat alakult ki, aminek eredményeként a nyugat-texasi lelőhelyek árfolyama negatív tartományba került. Az Európába szállított cseppfolyósított földgáz ennek a hatását építette be az árába.

(Borítókép: Odd ANDERSEN / AFP)