Ezektől lesz csak igazán profi a jelszavad

kiberbiztonsag-jelszavak
2022.10.28. 10:49
Túlnyomórészt az online térben zajlik manapság az életünk, közösségi oldalakon vagyunk jelen, webshopokból vásárolunk, online intézzük pénzügyeinket, a digitalizáció hozzájárul a napi munkavégzésünkhöz, és még sorolhatnánk. Mindezek miatt számtalan helyen hozunk létre fiókot, regisztrálunk, amelyekhez sok esetben könnyen megjegyezhető jelszavakat választunk, gyakran nem túl szerencsésen ugyanazokat is adjuk meg. Mondani könnyű, hogy válasszunk biztonságos jelszót, de az milyen is?

Bejelentkezési adataink kezelése, rendszeres cseréje és tárolása sokszor nehézkesnek tűnhet, azonban néhány egyszerű tipp betartásával sokat tehetünk azért, hogy ne váljunk csalók áldozatává – világított rá a Nemzeti Kibervédelmi Intézet, amely szerint a jelszavunk megalkotásánál tíz tanácsot érdemes megfogadnunk. 

Az Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökség idén ősszel is meghirdette az Európai Kiberbiztonsági Hónapot. Az októberi nemzetközi figyelemfelhívó kampány célja a kiberbiztonsági tudatosság növelése, valamint a kibertérben megjelenő fenyegetések széles körben történő megismertetése. A kezdeményezéshez az Index is csatlakozik, így ezen a héten mindennap egy cikket közlünk a témában.
  1. Rendkívül fontos a kreativitás, a klisék kerülése. Bárki tud jobbat, mint a „jelszo”, a „szerelem” vagy a „Benike2020” (és ezek bármilyen nyelvű verziója). Nem érdemes a saját, a szerettek és a kis kedvencek nevét, de márkaneveket és filmcímeket sem választani. 
  2. A jelszónak nem ajánlott bizalmas vagy személyes adatokat tartalmaznia. Tiltólistás a születési dátum, személyiigazolvány-szám, számlaszám, biztonsági kód vagy minden olyan adat, amelyet a közösségi oldalaid alapján könnyen ki lehet találni.
  3. Légy önző! Ne oszd meg harmadik személlyel a jelszavad, azt tarts meg magadnak!
  4. Bátran lehetsz szószátyár, egy szó helyett válassz mondatot! Minél hosszabb egy jelszó, annál nehezebb feltörni. A lehető legnagyobb biztonság érdekében legalább 10-12 karakter hosszú jelszót alkoss.
  5. Az életben nem érdemes túlkombinálni a dolgokat, de a jelszó mindig kivételt képez. Ha a választott mondatban kis- és nagybetűket, számokat, szóközöket és speciális karaktereket is használsz, igazán pro lesz a jelszavad.
  6. C5erélge55 5zam0ka7 é5 betűke7! A választott mondatban akár bizonyos betűket kicserélhetsz számokra is. (pl. 0= O, 1= L vagy I, 3=E vagy É, 4=A vagy Á, 5=S stb.).
  7. A legfontosabb tanács, amit adhat az NKI, hogy ne használd ugyanazt a jelszót mindenhol. 
  8. Az erős és változatos jelszavak kitalálásán túl azok megjegyzése is nehéz feladat. Ugyan kényelmes módszernek tűnik az internetböngészőben vagy a számítógépünkre lementeni a jelszavakat, de ez egyáltalán nem biztonságos. Jó megoldás erre egy jelszókezelő program, amellyel kismillió jelszavadat kezelheted. 
  9. Egy időben a csapból is a többlépcsős azonosítás folyt, azzal valóban egy extra biztonsági réteget kreálsz. A támadónak ilyen esetben a jelszót és a biztonsági kódot is ismernie kellene ahhoz, hogy feltörhesse a fiókodat.
  10. Válassz ki évente 1 vagy 2 napot, amikor az általad használt platformokon lecseréled a jelszavad.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete bárki számára lehetőséget biztosít az általa észlelt incidensek és sérülékenységek bejelentésére. Amennyiben támadás vagy visszaélés érte a kibertérben, továbbítsa az e-mailt (a fejlécével együtt) vagy üzenetet a csirt@nki.gov.hu e-mail-címre, vagy tegyen bejelentést az Intézet incidensbejelentési oldalán: https://nki.gov.hu/intezet/tartalom/incidens-bejelentes/.

Ez a támogatott szerkesztőségi tartalom az OTP Bank közreműködésével jött létre.

(Borítókép: Index)